Sp-Vedum blomstrer på den grønne grein

Trygve Slagsvold Vedum sitter nå på den grønne grein. Medlemmer og velgere strømmer til Senterpartiet i et omfang partiet ikke har opplevd siden EU-kampen på første del av 90-tallet.

MEDVIND: Senterpartiet under Trygve Slagsvold Vedums ledelse har klatret kraftig på gallupene, og kan ende som landets tredje største parti til valget i høst.  Foto: NTB scanpix

Det venter en tøff jobb for Sp-ledelsen den dagen retorikk skal omsettes til reell politikk

Leder

Da er det ikke overraskende at den rungende applausen kom tett under partilederens tale til landsmøtet på Hamar. Uten manus og med oppbretta skjorteermer leverte Vedum en tale som gikk rett hjem hos landsmøteutsendingene.

Det var historien om hun som jobbet på et vaskeri ved Hamar. Vaskeriet ble flytta og privatisert, og hun måtte reise lengre og fikk dårligere pensjon. Ikke bare det. Regjeringen har kuttet i pendlerfradraget.

Slik skal det ikke bli med Sp i regjering ifølge Vedum. Da skal de på Ytre Senja få bedre ambulansetjeneste, og regjeringa skal lytte til folket både om tallet på fylkeskommuner og hvor mange ulv som skal skytes.


- Klimapolitikken er moralistisk

Regjeringen fører en moralistisk klimapolitikk som straffer folk med dårlig råd og gjør dem til klimasyndere, mener Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum.

Slikt skaper begeistring på et Sp-landsmøtet. Spørsmålet er hvilken begeistring dette møter når Sp skal sette seg ned og danne regjering med Ap og SV. For mens velgerne lar seg begeistre, skaffer Sp-lederen seg stadig større fallhøyde.

Partiets krav om at alt skal være som det er, NSB skal hete NSB, kommuner skal være små, sjukehussektoren skal omorganiseres og sentraliseringen skal stoppes, kan bli krevende å få fullt gjennomslag for i en rødgrønn regjering.


Senterpartiet vil at lokalpolitikere skal styre sjukehusa

Lokalpolitikere skal inn i et styre for hvert enkelt sjukehus. Fylkespolitikere skal ha flertall i styret i de fylkesbasert helseforetakene og på toppen skal dette styres gjennom en Nasjonal sjukehusplan vedtatt av Stortinget.

Akkurat nå bekymrer det neppe Vedum. Partiet har lyktes til fulle med sin strategi om å sette by mot land, distrikt mot sentrum og by-eliter mot bygdefolk. Dette kobler Vedum med å vektlegge det nasjonale.

Vedum angriper «grønnvasking» og symbolsk klimapolitikk

Regjeringen fører en moralistisk klimapolitikk som straffer folk med dårlig råd og gjør dem til klimasyndere, mener Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum.

Norsk kultur, norsk mat og norske verdier løftes fram sammen med en streng asyl- og innvandringspolitikk. Det slår an, og partiet tar velgere i mengder fra Arbeiderpartiet og Frp.

Vedum setter nå som mål at Sp til høsten skal gjøre sitt beste lokalvalg noensinne. Ut fra dagens galluper er ikke det en urealistisk målsetting. Under Slagsvold Vedums ledelse kan Sp ende opp som landets tredje største parti. Det er imponerende.

Det er åpenbart at Senterpartiet treffer en nerve hos folk. Men det venter en tøff jobb for Sp-ledelsen den dagen retorikk skal omsettes til reell politikk.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Leder