Leder:

«Har ikke råd til flere bytter i Justisdepartementet»

Jøran Kallmyr starter i jobben som justisminister med et tungt ansvar på sine skuldre. Han må levere på justisfeltet fra første dag, og han må sitte fram til valget i 2021.

Fem: Jøran Kallmyr er den femte justisministeren statsminister Erna Solberg har presentert på slottsplassen. Flere bytter har hun ikke råd til. 

Kallmyr tilhører en generasjon fra Frp i Møre og Romsdal som nå til de grader gjør seg gjeldende

Leder

Han er den femte justisministeren siden Solberg-regjeringen tok over som er blitt presentert på slottsplassen. Kallmyrs oppgave blir å skape ro og kontinuitet. Statsminister Erna Solberg har ikke råd til flere bytter i Justisdepartementet.

– Dette er drømmejobben for meg

Jøran Kallmyr ble overrumplet da Siv Jensen og Erna Solberg ringte og ville ha ham som justis- og innvandringsminister.


Det blir også hans oppgave å vise at Frp er i stand til å styre kriminalpolitikken, politiet og asylpolitikken. Tre områder som er svært viktige for partiet.

Før Kallmyr har Anders Anundsen, Per-Willy Amundsen, Sylvi Listhaug og Tor Mikkel Wara hatt denne jobben permanent. I tillegg har Per Sandberg og Jon Georg Dale vært vikarer. Det har vært ulike årsaker til alle disse byttene, men vi har vanskelig for å tro at det ikke har hatt betydningen for utformingen av justispolitikken.

Kallmyr vil vise klientlister til Solberg

Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) vedgår at han har drevet politisk påvirkning som advokat, men sier han vil levere klientlister til statsministeren.


Den store politireformen som ble satt i verk under Anders Anundsen volder fortsatt regjeringen betydelige problemer. Det kan sikkert være flere årsaker til det, men den mangelen på kontinuitet en har hatt i ledelsen av Justisdepartementet tror vi er en av faktorene.

Om fræningen og juristen Kallmyr er rette mann til denne oppgaven gjenstår å se. Han tilhører en generasjon fra Frp i Møre og Romsdal som nå til de grader gjør seg gjeldende i partiet og i regjeringen. Kallmyr og Listhaug er på samme alder, og det er godt kjent at de har hatt sine fighter opp gjennom årene i partiets ungdomsgenerasjon. Kallmyrs politiske prosjekt var Frp som et rent liberalistisk parti.

Jøran Kallmyr (Frp) ny justisminister etter Wara

Jøran Kallmyr (Frp) er utnevnt til ny justisminister etter Tor Mikkel Wara (Frp). – Han er godt skodd for jobben, sier statsminister Erna Solberg (H).


Det endret seg da han kom inn som statssekretær i Justisdepartementet under Anders Anundsen. Der frontet han en meget tøff linje i asyl- og innvandringspolitikken og hadde en høy profil da 5000 mennesker strømmet mot grensen ved Storskog i Finnmark. Derfor er det neppe noen som tviler på hvor Kallmyr står i innvandrings- og asylpolitikk.

Men når det knapt kommer asylsøkere til Norge blir ikke det den viktigste oppgaven. Kallmyr må å få politireformen tilbake på sporet og skaffe kontinuitet og forutsigbarhet i justispolitikken. Om han lykkes med det vet vi om et par år.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Leder