Leder:

«En snodig Ap-kamp mot midlertidighet»

Arbeidsliv: Kampen for et anstendig arbeidsliv er en av sakene Jonas Gahr Støre og Ap har stor troverdighet i, men han bommer når han sier at «midlertidigheten florerer». 

Å gå i fronten for å kjempe mot et problem som ikke eksisterer, virker bare snodig

Leder

Å gå i fronten for å kjempe mot et problem som ikke eksisterer, virker bare snodig. Andre områder innen arbeidslivet trenger oppmerksomheten mer, slik som ufrivillig deltid, sosial dumping, ulovlig innleie og svart arbeid.

Oljetoppene må kutte ut arrogansen

Aps Else-May Botten ber oljetoppene legge bort arrogansen mot ungdommer som demonstrerer. Botten sier nå at både Lofoten og Mørebankene bør forbli oljefritt.


Faste stillinger må være hovedregelen. Midlertidighet må være unntaket. Slik er det også, og alle er enige om å ha det slik. Likevel gjør Arbeiderpartiet kampen mot midlertidige ansettelser til en av hovedsakene foran høstens valgkamp.

Tale til Ap-landsmøtet:

Angrep på Høyre


Ap-leder Jonas Gahr Støre gjentok i sin tale til landsmøtet i går påstanden om at bruken av midlertidige ansettelser øker. Det ville i så fall vært en god grunn til å løfte fanene igjen i kampen for å reversere endringen i Arbeidsmiljøloven som gir større adgang til midlertidige ansettelser.

Problemet er at påstanden ikke stemmer. Lovendringen Solberg-regjeringen gjorde i 2015 har ikke fått en slik effekt. Andelen midlertidig ansatte har ikke økt. Da gir poenget med å mane kommunepolitikerne til kamp mot effekten av denne lovendringen liten mening. En effekt som ikke finnes.

Støre: EØS er den viktigste internasjonale avtalen landet har

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener EØS-avtalen er den viktigste internasjonale avtalen Norge har. Avtalen skal stå fjellstøtt, lover han.


Jonas Gahr Støres tale ved åpningen av landsmøtet sto solid plantet i Ap-sjela, og ble svært godt mottatt. Han var sterk og tydelig på saker som har god gjenklang i partiet, om fellesskap, velferd, næring, skatt, fordeling, klima, distrikt og altså arbeidsliv. Og det er her han løfter hansken fra 2015.

«Hva skjer når midlertidigheten øker ...», og gjentar altså påstanden fra et intervju med VG tidligere i uka, der han sa at «midlertidighet florerer og hvor billig utenlandsk arbeidskraft gir kortsiktig gevinst». Fakta er at det var en høgere andel midlertidig ansatte under Stoltenberg-regjeringen.

Snur man på det, kan man da sjølsagt si at også Solberg-regjeringens regelverksendring var meningsløs, siden den ikke har hatt noen effekt. Regjeringen og Høyres argument for endringen var at økt fleksibilitet skulle gjøre det enklere å skape nye arbeidsplasser. Den effekten har også uteblitt.

Det er definitivt ikke regjeringens oppmykning av reglene som har ført til at andelen midlertidig ansatte har dalt, og sjølsagt kan det være nødvendig å være i forkant på en mulig utvikling ved sette ned noen grensepåler.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Leder