Hva er det viktigste for folk når de skal velge parti? Valgundersøkelsene gir et tilnærmet entydig svar. Skole, helse og eldreomsorg veier alltid tungt når folk tar sitt partivalg. Hva partiene har å by sin velgere på disse tre viktige delene av velferdsstaten er avgjørende for folk før de går inn i stemmelokalene både i lokalvalgene og stortingsvalget.

Det som ikke synes like åpenbart er om velgerne vet hvem som faktisk tilbyr disse tjeneste. Ser en på deltakelsen i kommunevalgene de siste 20 årene, er det en foruroligende nedgang i oppslutning. Det til tross for at det nettopp er fylkene og kommunene som er leverandørene av disse helt sentrale velferdstjenestene.

I forbindelse med festivalen The North West som nå pågår i Ålesund, ble i går lokaldemokratiet satt på dagsorden. Fungerende og påtroppende Frp-nestleder Sylvi Listhaug møtte ordførere fra Ålesund, Haram og Hareid. Temaet var forholdet mellom statlig styring kontra kommunal frihet. Det er kommunene som har ansvaret for grunnskole, eldreomsorg og barnehager, men samtidig ligger statens styrende hånd over alle disse sektorene.

Det er neppe tvil om at sett fra regjeringskontorene og Stortinget er det en betydelig skepsis til å slippe kommunene for fri. Det skyldes at en frykter det kan føre til at tjenestene som tilbys vil avhenge av hvilken kommune du bor i. I tillegg er kommunesektoren blitt så stor at det er helt nødvendig å holde stram kontroll med pengebruken ute i kommunene.

Problemene oppstår om en lar denne statlige styringen gå for langt. Da vil det bre om seg en oppfatning om at det ikke spiller noen rolle hvem som styrer kommunene, da det meste uansett er bestemt av regjeringen og Stortinget.

Det kan se ut som at det er dit vi er på veg. Ved sist lokalvalg var valgdeltakelsene ned på 60 prosent. I Ålesund var valgdeltakelsen helt nede på 52 prosent. Får denne utviklingen fortsette er lokaldemokratiet ute å kjøre. Den viktigste politiske kapitalen kommunene og fylkene har er at folk stiller opp valgdagen. Dropper stadig flere av innbyggerne å delta i valget, kan vegen bli kort for å flytte både grunnskolen og eldreomsorgen til statlige departement og direktorat.