En enstemmig valgkomité går inn for Sven Mollekleiv. Han har bakgrunn fra idretten og Røde Kors, og de fleste holder han som favoritt. Sittende president Tom Tvedt har ikke tenk å gi fra seg vervet uten sverdslag og stiller seg til disposisjon for en ny periode. Berit Kjøll regnes som en outsider. Den tidligere sjefen for blant annet Flytoget, har lang næringslivserfaring og blir av flere sett på som den nærmeste til å utfordre Mollekleiv som ny president. Få levner Tvedt store sjanser til gjenvalg.

Det er et viktig valg for norsk idrett som Idrettstinget i helga skal gjennomføre. Idrettsbevegelsen har vært gjennom turbulente år under Tvedts ledelse. Det toppet seg da ledelsen i idrettsforbundet temmelig motvillig bøyde seg fra kravet fra daværende kultur- og idrettsminister Linda Hofstad Helleland og la alle bilagene til reiseregningene på bordet. Tvedt var blant dem som strittet mot lenge, men skal ha honnør for at når de først aksepterte innsyn i idrettstoppene pengebruk, så ble alt lagt på bordet.

Det som ble vist fram var ikke pent. Dyre middager og stort alkoholforbruk var gjennom år blitt betalt av idrettens egne penger. Den som nå blir valgt som president bør være en garantist for at denne åpenheten fortsetter og at ukulturen blant idrettstoppene ikke får komme tilbake.

Men det er ikke bare på den nasjonale arenaen en idrettspresident skal opptre. Norge bør også være en pådriver for åpenhet og idrettsdemokrati i det internasjonale forbundene.

Her er det en lang vei å gå. Hvem av presidentkandidaten som kan gjøre den beste jobben på dette feltet bør veie tungt nå de 166 delegatene på idrettstinget skal gjøre sitt valg. Vår posisjon innen vinteridrettene gjør at Norge ikke er noen ubetydelig stemme i internasjonale fora. Den posisjonen må en ny idrettspresident ha mot og vilje til å bruke.