Leder

«Vis respekt for været og værmeldingene»

I opplag Fortsatt ligger mange offshoreskip i opplag, til tross for en kraftig vekst i investeringene på norsk sokkel.   Foto: Svein Aam

Leder

Mørke skyer fra den internasjonale handelskrigen kaster skygger mot norsk økonomi. Sammen med økte renter kan dette legge en demper på veksten i årene framover. For de som venter på at oljeøkonomien i nordvest skal svinge igjen som i «good old days», er det imidlertid fortsatt solstråler i sikte.

Det er Statistisk sentralbyrå som står for den noe dystre værmeldingen. I går slapp byrået sin analyse om utsiktene i norsk og internasjonal økonomi for de kommende årene. De spår at den internasjonale oppgangskonjunkturen er over for denne gang, og peker på handelskrigen mellom USA og Kina.


Verdensbanken senker vekst-prognoser

Handelskonflikter og voksende gjeld får Verdensbanken til å senke sitt anslag for den globale økonomiske veksten i år.


Imidlertid bryter aktiviteten på norsk sokkel skydekket. Etter oljekrisa er det nå igjen solid vekst i investeringene. Kun en gang tidligere har oljeinvesteringene økt like mye som nå på ett år. Veksten ser ut til å fortsette også inn i neste år. Denne veksten vi må forvalte på en klok måte.


Regjeringen utlyser 90 nye blokker for oljeleting

Olje- og energidepartementet utlyste onsdag 90 nye leteblokker i det såkalte TFO-området i årets konsesjonsrunde på norsk sokkel.


Sist vi så en slik vekst i investeringene på norsk sokkel var i 2013. Da var vi midt i oljefesten, og bare de største pessimistene så skyer i horisonten. Svært mange lot paraply og regntøy ligge igjen hjemme, og gikk i markedet og tok opp lån langt over skipsskorsteinen.

Historien kjenner vi. Smellen kom da oljeprisen stupte, og petroleumsbasert næringsliv fikk det plutselig veldig tungt. Ordremassen krympet og forsvant, gjelda ble vanskelig eller umulig å håndtere og ansatte måtte gå i tusentall.

Blant dem som fikk det særlig tøft var verft og offshorerederier på Nordvestlandet. Noen av rederiene forsvant. Andre sliter fortsatt med ettervirkningene og strever med å få lønnsomhet. Det samme gjelder verft som har fått mye ros for den omstillingen de har gjennomført.


Oljeprisen på sitt laveste siden januar

Oljeprisen har falt under 60 dollar fatet for første gang på fire måneder.


Veksten i oljeinvesteringene gir imidlertid nytt håp, et håp om en ny smak av oljefesten. Ordrebøkene er i ferd med å fylles opp, og mange av skipene som var i opplag er ute av bøyene. Sparebanken Vest sin Vestlandsindeks viser at oljebedriftene i landsdelen igjen jakter på folk.

For en region som er forankret så sterkt i maritimt næringsliv som Nordvestlandet, er dette positivt. Optimismen skal vi ta vare på . Likevel er det greit å minne om den gamle fjellvettregelen om å vise respekt for været og værmeldingene og være forberedt på ruskevær.Utsiktene i internasjonal økonomi bør bekymre oss. Opptrappingen av handelskonfliktene i regi av USA kan fort komme til å ramme oss. Vi er sårbare både fordi vi er en liten, åpen økonomi og fordi svingninger i oljeprisen kan treffe oss hardt. Historien forteller oss at det kan gjøre fryktelig vondt.