Leder

Turistbetaling en nødvendig løsning

TURISME: Får en til et rimelig samsvar mellom tilbudet og opplevelsen ved å komme inn på Fjellstua, og det en betaler i inngangspenger, tror vi de fleste av turisten er villige til å betale.   Foto: Staale Wattø

Leder

Eierne av Fjellstua har bestemt seg for å droppe å kreve 100 kroner i inngangsbillett. Nå skal turister i forbindelse med bruk av toaletter betale 30 kroner. Det er på ingen måte urimelig.

Utsiktspunktet på Fjellstua er kanskje Ålesunds turistattraksjon nummer en. At det skal være slik at alle de andre aktørene innen turistbransjen, det være seg alt fra cruiserederiene til busselskap, skal tjene penger på denne attraksjonen mens de som eier den ikke skal kunne gjøre det, framstår ikke som rimelig.


Toalett-planer på Fjellstua er lagt på is

Kommunens planer for offentlige toaletter på Fjellstua er lagt på is inntil videre.


Turisttrafikken på byfjellet og Fjellstua øker i takt med økning i cruisetrafikken. Alle vil opp for å få med seg den fantastiske utsikten.

Det er Brødr. Jangaard som eier Fjellstua og som i fjor høst gikk ut og sa at terrassen og toalettene skulle oppgraderes, samtidig som en skulle innføre en avgift på 100 kroner for å komme inn. Det skapte naturlig nok reaksjoner, ikke minst fra vi som bor i regionen og som ofte tar turen opp til Fjellstua. Det gjorde også at bystyret slo fast at allmennheten skulle sikres fri tilgang.


Eierne har bestemt nye takster:

Skal likevel ikke ta 100 kroner for besøk på Fjellstua

Den varslede betalingen på 100 kroner per person for å komme inn på Fjellstua blir det ikke noe av i sommer. Nå skal turistene betale 30 kroner, lokale går gratis.


Kompromisset nå er at turister skal betale, mens lokale kommer inn gratis. Hvem som er hva finnes det neppe noe fasitsvar på, men eierne lover å bruke et romslig skjønn. Det tror vi er fornuftig.

Mange av oss har selv i rollen som turister, noen ganger til en viss irritasjon, registrert at lokale kommer gratis inn på populære attraksjoner, mens vi må betale en ganske høy inngangsbillett. At en nå innfører den typen betaling på Fjellstua er altså ikke noe nytt i turistnæringen. For oss virker det også vanskelig å finne en annen ordning. Å prøve å flytte denne regningen over på cruiserederiene har vist seg vanskelig.

Det er slik at disse rederiene bringer turistene til byen, så er det i neste omgang det lokale næringslivet, gjerne sammen med kommunen, som må finne løsninger for hvordan en gjennom denne turiststrømmen også kan få til lokal verdiskapning.


Hvor mye mer skal byfjellet bygges ut og tilrettelegges?

Randi Valde og datteren Heidi Ringdal tar seg ofte en tur på Byfjellet i Ålesund. De syntes jobben som er gjort her oppe er fantastisk, men at det er nok med det som er tillaget her. Det er grenser for hva et lite fjell i en så attraktiv turistby tåler.


Så må det være et rimelig samsvar mellom den prisen en tar for å slippe inn og det tilbudet og den opplevelsen en tilbyr etter at inngangspengene er betalt. Klarer en få til det, tror vi de aller fleste turistene som besøker Ålesund er villig til å betale noen kroner for å komme inn på Fjellstua.Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Leder