Leder

«Venstres pelsdyrseier»

Nedlagt: Det hører til sjeldenhetene at Stortinget vedtar å legge ned en hel næring. Pelsdyrnæringen blir nå tvangsnedlagt av et flertall på Stortinget.   Foto: NTB Scanpix

Leder

Det hører definitivt til sjeldenheten at Stortinget vedtar å avvikle en hel næring. Det skjedde natt til fredag. Avviklingen av pelsdyrnæringen var Venstres store seier i Granavolden-plattformen. Vi tviler på at det er denne seieren som berger Venstre fra sperregrensa ved neste valg. At en hel næring legges ned som følge av et kompromiss mellom fire regjeringsparti, der de tre andre er djupt uenig, er en form for politisk hestehandel som ikke styrker politikkens omdømme.


Pelsdyrdrama timer før Stortinget avliver næringen

Avhoppere truer regjeringspartienes flertall for avtalen om å avvikle pelsdyrnæringen. Nå kan kompensasjonen nok en gang bli jekket opp.


Pelsdyrnæringen er ingen stor næring lenger. Forbudet vil ramme 200 pelsdyroppdrettere. Volda, Ørsta og Nordfjordregionen er områdene i vårt distrikt der det fortsatt drives med pelsdyr. Det er en næring med en langt tradisjoner, og som hadde sin topp når det gjaldt tallet på oppdrettere på 1960 og -70 tallet, som nå skal legges ned. Innen 2025 skal alle pelsdyrfarmer være avviklet.

At pelsdyroppdretterne og Bondelag reagerer kan vi skjønne. Det er en fullt lovlig næring som nå blir forbudt. Det er brutalt for dem som rammes.


Pelsdyrbønder «enormt skuffet» over regjeringspartienes pelsdyrerstatning

Regjeringspartienes nye forslag til kompensasjonsordning for pelsdyrbøndene er like urettferdig som det forrige, mener Pelsdyralslaget.


Så har utvilsomt næringen hatt sine problem med dyrevelferden. Det har gang på gang blitt påvist av Mattilsynet at rev og mink på enkelte farmer har levd under helt uakseptable forhold. Næringen har selv forsøkt å rydde opp, men har aldri helt klart det. Det har igjen ført til at tålmodigheten med næringen har tatt slutt i flere politiske parti. De som i alle år har drevet skikkelig og hatt god kontroll med dyrevelferden, har blitt rammet hardt av noen brodne kar i egne rekker.

Arbeiderpartiet stemte mot nedlegging av næringen nå, men har selv programfestet at næringen skal avvikles. Partiet begrunnet sitt nei med at de mente erstatningsordningen er for dårlig.

Mange oppdretter sier de frykter at de vil bli sittende igjen med gjeld etter at erstatningen er utbetalt. Er det tilfelle er det ikke akseptabelt. Dette skal fastsettes i en egen forskrift som kommer senere. Når stortingsflertallet med tvang legger ned en hel næring, må det være et minstekrav at de berørte ikke blir økonomisk skadelidende.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Leder