Et attraktivt bysentrum blir ikke til av seg selv, og det er ikke politikerne eller konkurrerende handelssentra som aleine styrer utviklinga. Aktørene i sentrum må selv dra lasset sammen, og de mange små skritt minst like viktig som det eine store.

Ett slikt lite skritt er om sentrumsbutikkene i Ålesund samler seg om felles åpningstider, slik Ålesund sentrumsforening foreslår. Det er lenge siden andre byer i Norge innførte dette for å styrke handelen i bysentrum.

I disse byene, blant annet Drammen, Stavanger, Haugesund, Trondheim og Sandnes, har det bidratt til en styrket sentrumshandel og et mer pulserende bysentrum. Tiltaket er ikke revolusjonerende eller veldig kostbart. Det kan derfor ikke skade å gjøre et forsøk. Det kan være verre å la være.

Nå er det ikke slik at det er fullstendig kaos i åpningstidene i Ålesund sentrum, men det er likevel rom for forbedring. Sentrumsforeningen foreslår at gatebutikkene i sentrum skal ha åpent fra 10 til 18 på hverdager og 10 til 16 på lørdager. Det er et stykke til vi er der.

I kjøpesentrene har det med få unntak lenge vært felles åpningstider. I tillegg til fordelen med lengre åpningstid, gir dette dem en konkurransefordel med større forutsigbarhet. Kundene trenger ikke planlegge handleturen i detalj for å unngå å møte enkelte stengte dører underveis.

For å nærme seg kundenes behov bedre, bør derfor også butikkene i byens gater begynne å tenke mer som et kjøpesenter. Framstår de mer samlet og drar lasset sammen vil de styrke hverandre. Et slikt tiltak bør likevel bygge på frivillighet. Det er ikke slik at lengre åpningstid automatisk gir større omsetning.

Butikken blir ikke mer lønnsom av å flytte omsetningen til nye tider på døgnet eller uka. For små nisjebutikker med liten bemanning og svak lønnsomhet, kan det være vanskelig å møte nye åpningstidskrav. Da må det være lov å reservere seg.

Bysentrum er en by og en regions hjerte. Det bygger identitet, tilhørighet og aktivitet langt utover sine egne gateløp. Et hjerte må pulsere, og en levende handel er viktig for å få det til.

Da byene vokste fram var det behovet for møteplasser for handel og for håndverkstjenester sentralt, slik det var for de første kaupangene i Norge.

Kreftene bak den videre urbaniseringen er mer sammensatt, men en ting er likevel sikkert: Svekkes sentrumshandelen, blir det stille i bygatene og hjertet pumper stadig svakere.