Aldri har det vært så mange plasser ved høyere utdanning. 99.319 søkere har fått tilbud om studieplass i årets hovedopptak. Det er 1042 flere enn i fjor, opplyser Kunnskapsdepartementet. Det var i alt var 121.000 søkere som var kvalifisert til et studium.

Tallene viser også at studiene ved høgskolene i fylket er populære. Høgskolene i både Volda og i Molde opplever økte søkertall. 4245 personer har fått tilbud om plass ved høyskolene noe som er en økning på hele 12 prosent. Ingen andre fylker har en tilsvarende vekst i tallet på studenter.

Det er også grunn til å merke seg at ungdom som søker høyere utdanning velger studieretninger det er stort behov for arbeidskraft og dermed også et godt arbeidsmarked den dagen de er ferdige med å studere. Både sjukepleieutdanningen, barnehagelærerutdanningen og grunnskolelærerutdanning kan i år tilby flere studieplasser. Tre fagområder der det i årene som kommer vil være stort behov for mer arbeidskraft.

Samtidig viser tallene fra samordna opptak at kjønnsforskjellene i arbeidslivet nok kommer til å fortsette i mange år framover. Det er fortsatt slik at det er kvinnene som er i klart flertall innen sjukepleie, barnehagelærer og grunnskolelærer, mens teknologiske fag domineres menn. Å endre disse tunge trendene ser ut til å være et langt lerret å bleike.

Men også på en rekke andre utdanninger er døra stengt for ungdom med under fem i snitt fra videregående skole. Det er en tøff virkelighet som mange unge nå får kjenne på. Mange som går ut fra videregående skole med svære gode vitnemål, opplever at de ikke har gode nok karakterer for det som er deres førstevalg som studieretning. At det kan føles svært urettferdig har vi stor forståelse for.