Leder

«Oppsiktsvekkende krangel mellom Sve og Orten»

Smilene har stivnet. Krangelen mellom Høyres Helge Orten og Frps Frank Sve om samferdsel er oppsiktsvekkende.  Foto: Johan Behrentz

Leder

Frank Sve (Frp) og Helge Orten (H) er på samme lag. De er riktignok fra hvert sitt parti, men de har snart sittet seks år sammen i regjering. I lys av det er krangelen som nå pågår mellom Sve og Orten om samferdselspolitikk oppsiktsvekkende, og kan knapt glede andre en de to partienes politiske motstandere.


Meningsmåling om fjordkryssing over Romsdalsfjorden:

Flere for ferje


Orten ba i et krast leserinnlegg Sve forholde seg til Nasjonal transportplan. Sve svarer med hevde at det er behov for å sende Orten en kopi av planen. Underforstått, Orten har ikke fått med seg hva som står der. Vi må minne om at denne planen er utarbeidet av en Frp-samferdselsminister, anbefalt vedtatt av den samme ministeren og vedtatt i Stortinget med lederen i samferdselskomiteen Helge Orten i spissen.

Det er Sve som har fyrt opp denne debatten. Hans agenda er å få utredet Romsdalsaksen som et alternativ til Møreaksen. Det forsøker han å gjøre til en sak i fylkestingsvalget. Sve mener fylkestinget til høsten må vedta en slik utredning. Det er overflødig. Samferdselsminister Jon Georg Dale, Sve sin nære partivenn, kan vedta en utredning av Romsdalsaksen om det er det han vil. Han sitter som samferdselsminister i en flertallsregjering, og har alle fullmakter for å få gjennomført en slik utredning.Derfor blir det ganske spesielt at lederen i Frps største fylkeslag mener han kan drive en egen samferdselspolitikk for fylket løsrevet fra det som hans egen regjering har vedtatt. Det kan være at Sve har et behov for å flytte fokuset bort fra debatten om bompenger, men vi er sterkt i tvil om at det tjener fylket når det kommer til kampen om hvor samferdselsmilliardene skal brukes. Det finnes nok av store vedtatte vegprosjekt rundt i landet som trenger penger.Vi stiller oss ikke avvisende til en utredning av Romsdalsaksen. Men det må skje ved at samferdselsministeren vedtar at en utredning skal gjennomføres, samtidig som han gir garantier om at fylket ikke mister den prioriterte plassen i transportplanen. Er ikke det mulig å få til, vil det være direkte uansvarlig å kaste Møreaksen over bord uten å ha et ferdig alternativ.

Den som kan avklare dette er samferdselsminister Jon Georg Dale. Så kan muligens Sve og Orten slutte å slå hverandre i hodet med transportplanen. Det siste blir det ikke mye veg av.


Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Leder