Leder

«Distriktsopprør mot Solberg»

Opprør: Statsminister Erna Solberg har pådratt seg et distriktsopprør av dimensjoner. I spissen for det står Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.  Foto: NTB scanpix

Leder

Erna Solbergs flertallsregjering har pådratt seg et distriktsopprør av dimensjoner. Denne ukas meningsmåling for de tre nordligste fylkene gir en pekepinn på hva regjeringspartiene har i vente fram mot valget. Målingen viser også at de tar med seg Arbeiderpartiet i fallet.

Det var avisa Nordlys som presenterte målingen for Nordland, Troms og Finnmark som viste at Senterpartiet for øyeblikket er det største partiet i Nord-Norge. Arbeiderpartiet har i hele etterkrigstiden vært det dominerende partiet i landsdelen. De er på denne målingen mindre enn Sp og Trygve Slagsvold Vedum. Å kalle det et politisk jordskjelv er ingen overdrivelse.


Sp og Frp er vinnerne på ny gallup:

Tar fylket med storm

Senterpartiet og Frp er vinnerne på dagens fylkesmåling for Møre og Romsdal. De to partiene oppnår et resultat langt over det de får på nasjonale målinger.


Det gjør ikke saken bedre verken for Erna Solberg eller Jonas Gahr Støre at de samme trendene slår inn også i en rekke fylker sørpå. Møre og Romsdal er et av dem. Landbruket er ingen dominerende næring i fylket, næringslivet for øvrig går godt og arbeidsledigheten er lav. Det til tross, også her strømmer velgerne til Senterpartiet.

Forklaringen på det ligger langs en helt annen akse enn privatøkonomi og jobbtrygghet. Aksen er by mot land. Sentralisering kontra desentralisering, styringseliten i Oslo kontra det noen kaller vanlige folk utover i landet.

Det er denne konfliktlinjen Senterpartiet på mesterlig vis har tatt kontroll over og eierskap til. Og det er langs denne aksen at Ap under ledelse av Jonas Gahr Støre har bommet fatalt.


Meningsmåling: Sp er største parti i Nord-Norge

Senterpartiet får en oppslutning på 23,9 prosent i en Nordlys-måling for hele Nord-Norge. Med det er Sp større enn Arbeiderpartiet.


Valgkampen foran høsten kommunevalg er ennå ikke i gang. Erfaringer fra tidligere tilsier at partienes oppslutning kan endre seg i løpet av valgkampen, men få tror Senterpartiet går på noen smell i ukene fram mot valget. Grunnen til det, er at det saksfeltet de har festet grepet rundt er et område der svært lite vil endre seg i den korte tiden som er igjen til valgdagen.

Spenningen er større rundt hva som skjer med Arbeiderpartiet, og om Frp fortsetter i regjeringen.

Blir Senterpartiet største parti i Nord-Norge etter valget kommer en ikke utenom en debatt i Arbeiderpartiet både om partiledelsen og den politiske kursen partiet står på. For Frp sin del dreier det seg enkelt og greit om bompenger. Fylkesleder Frank Sve truer med at partiet kan gå ut allerede før høstens valg. Det tror vi ikke skjer, men får partiet en oppslutning under valget på under 10 prosent tror vi Siv Jensen kan bli tvunget til å trekke partiet ut av regjeringen.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Leder