Ingen grunn til å feire Norges Banks rentenølingNorges Bank er ikke lenger like klar på om den vil skru rentene videre opp senere i år. Det er ikke like godt nytt som det kan høres ut for den som sitter med et stort boliglån.

Det er økende uro i internasjonal økonomi som gjør at sentralbanksjefen ikke er like skråsikker på videre renteøkninger. Brexit, Trumps handelskrig og dystre veksttall fra Tyskland og Kina er dårlig nytt for Norge.

En økonomisk nedtur internasjonalt kan raskt få konsekvenser for norske bedrifter, arbeidsplasser og privatøkonomien til svært mange av oss. Da er det liten trøst å hente i at rentene ikke går opp.

Sentralbanksjefen har grunn til å rynke panna, sjøl veksten i norsk økonomi er god. Mange faktorer som påvirker oss har blitt betydelig mer usikre de siste ukene. Det gjør det vanskeligere å spå hvordan økonomien vil utvikle seg.

Tyskland, verdens fjerde største økonomi, hadde tilbakegang i forrige kvartal, og er på randen av teknisk resesjon. Storbritannia, verdens femte største økonomi, har hatt sitt første kvartal i minus siden 2012. De siste veksttallene for kinesisk industriproduksjon er de svakeste siden 2002.

Varsellampene blinker altså. Mye av årsaken er politisk. Brexit, skjerpet handelskrig og økende proteksjonisme i en rekke land, bremser veksten og skubber den globale økonomien nærmere en lavkonjunktur. Voksende nasjonalisme er en del av dette bildet. I et slikt scenario er en liten, åpen økonomi som er avhengig av en høy eksportandel, svært sårbar.

Forhåpentligvis vil de verste haukene i handelskrigen trekke til seg klørne når de ser at prisen de sjøl må betale, blir for høy. Handelskrigen blir et tema på G7-landenes møte i neste uke. Sjøl om G7-møtet neppe ender med fredspiper, skal vi være forsiktige med å overdramatisere.

Vi er på veg ned i en bølgedal, men vi står neppe overfor en hundreårsbølge som den som rammet verden i 2008. Sjøl om det kan være snakk om bare tunge dønninger, er det likevel lurt å sette sjøbein allerede nå. Det gjelder både for dem som skal styre landet, sentralbanken og for de av oss som bare har vår egen privatøkonomi å bekymre oss for.