«Bør være forsiktige med pengebruken»

Styring: Statsminister Erna Solberg samler troppene til budsjettkonferanse. Nå bør hun vise at det er hun som har styringen.   Foto: NTB Scanpix

Leder

Stemningen er kanskje ikke helt på topp når regjeringen samles til budsjettkonferanse onsdag og torsdag. Erna Solberg (H) bør likevel ikke forsøke å lette på den ved å sette fram skåla med smågodt. Det kan koste mer enn det smaker.

Tida er ikke inne for å smøre økonomien med mer oljepenger. Tvert imot så bør regjeringen holde igjen på den. Mandag 7. oktober bør vi se et statsbudsjett som speiler den økonomiske situasjonen landet er i, ikke de oppløsningstendensene som har preget regjeringen de siste ukene.


Norges Bank: Styringsrenta uendret, men økt usikkerhet

Norges Bank peker på økt usikkerhet i verdensøkonomien i sine vurderinger rundt den siste rentebeslutningen.


Norsk økonomi går godt. Arbeidsledigheten er relativt lav og synkende, oljeprisen har tatt seg opp og den økonomiske veksten er god. Da er det tid for at staten holder igjen på sin pengebruk.

Etter seks år i regjering har Erna Solberg endelig fått sin flertallsregjering. Med et slikt utgangspunkt burde alt ligge til rette for en godværsseilas gjennom budsjetthøsten. En mindretallsregjering må alltid være beredt til å bla opp betydelige summer til andre partiers hjertesaker for å unngå grunnstøting i Stortinget. Det slipper en flertallsregjering.


Solberg unngikk regjeringskrise i tolvte time

Statsminister Erna Solberg (H) banket til slutt et ultimatum om bompenger på bordet. Vel to timer senere var skissen godkjent og regjeringskrise unngått.


Denne gangen har imidlertid Solberg fått grov sjøl allerede på veg ut av indre havn. Bompengestriden truet lenge med å sende hele skuta til bunns, og forliket har allerede kostet et par milliarder ekstra på neste års budsjett. Her har både Frp og Venstre begge fått god uttelling for sine hjertesaker, og bør ikke stille særlig kravstore.


Regjeringen etablerer eldreombud med kontor i Ålesund

Regjeringen oppretter et eget ombud som skal bidra til å fremme eldres interesser, rettigheter og behov. Eldreombudet blir lokalisert i Ålesund.


Vi må kanskje forvente at det gis noe ekstra til KrF, både fordi de er førstereis og fordi de har holdt seg rolig i båten i bompengestriden. Så bør det være stopp. Regjeringen bør legge denne striden bak seg, opptre som en ansvarlig flertallsregjering og tråkke på bremsa. Det siste vi trenger nå, er et ekspansivt budsjett.

Visst er det mørke skyer i horisonten. Når budsjettet legges fram er det mest sannsynlig mindre enn en måned til Storbritannia forlater EU med et mageplask. Redusert vekst og utsikter til lavkonjunktur både i Tyskland og USA og opptrapping av handelskrigen bidrar også til stor usikkerhet.


Ny rekord i oljefondet tross uro i økonomien

Oljefondet var verdt 9.162 milliarder norske kroner ved utgangen av andre kvartal. Avkastningen ble på 256 milliarder norske kroner, en økning på 3 prosent.


Så langt er det likevel ingenting som krever mottiltak nå. Vi kan godt ha paraplyen klar, både pengepolitisk og finanspolitisk, men vi behøver ikke å slå den opp før det første regnskyllet. Høstens statsbudsjett bør være nøytralt eller svakt innstrammende. Så får Erna heller vise muskler senere, om det trengs.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Leder