Leder:

«Lytt til velgernes vilje»

Tillit: Tilliten mellom velgere og politikere bygges i det daglige politiske arbeidet, men et viktig grunnlag legges i dagene som kommer når makt skal fordeles mellom partiene lokalt.  Foto: NTB SCANPIX

Sjøl i hestehandler må det finnes grenser. Den grensen går ved respekten for velgernes vilje.

Leder

En lang og uvanlig spennende valgnatt er over. Vinnere har feiret og tapere slikker sår. I 356 kommuner fintelles stemmene for å utpeke hvilke personer som skal sitte i de nye kommunestyrene og fylkestingene de kommende fire årene.

Nå begynner kampen om posisjoner og makt for alvor. I mange kommuner vil den bli hardere og vanskeligere enn på lenge. I dette valget har flere av de mindre partiene hatt stor framgang, mens de store styringspartiene er svekket. Dette gjør at flere partier enn før må gå sammen for å danne flertall.


Rekordmange forhåndsstemmer i år

875.584 personer har forhåndsstemt i årets kommunevalg, viser tall fra Valgdirektoratet. Det tilsvarer en av fem velgere og er ny rekord i et kommunevalg.


Det betyr at flere kort fra kortstokken må på bordet for å få kabalen til å gå opp, flere partier må se igjen sine hjertesaker og de politiske kjøttbeina må deles på flere. Hestehandel er bare fornavnet.

Nå er ikke hestehandel noe nytt i lokalpolitikken, verken rett etter et valg eller ellers i valgperioden. I lokalpolitikken, særlig i mindre kommuner, betyr heller ikke alltid partiskillelinjene like mye som i rikspolitikken. Personlig kjemi og enkeltsaker kan være viktigere.

Slike hestehandler er verken noe uredelig eller nødvendigvis noe uheldig. Det ligger mye god styringskraft i evnen til å inngå kompromisser og forene ulike interesser. Det gjelder både for å finne løsninger i politiske saker og når makt skal fordeles.Men sjøl i hestehandler må det finnes grenser. Den grensen går ved respekten for velgernes vilje. Velgere som har stemt fram et parti, må kunne forvente at partiet ikke går i allianse med partier på motsatt ende av den politiske skalaen for å kare til seg verv. Det samme gjelder politikere som dropper støtten til partiet de er valgt inn for, straks valget er over. Begge deler så vi eksempler på etter valget i 2015.

Slikt bidrar til å svekke innbyggernes tillit til politikerne. Det er ikke akkurat det et lokaldemokrati med en allerede svak oppslutning trenger mest, og det er heller ikke det de mange tusen hardtarbeidende kommunepolitikere i Norge fortjener.

Fortsatt ligger valgdeltakelsen ved kommune- og fylkestingsvalg svært lavt i Norge, lavere enn hos våre nærmeste naboer. Utfordringene for demokratiet er store nok som de er om ikke velgerne i tillegg skal føle at deres stemme har verdi bare til den er lagt i stemmeurna.

Demokratiet hviler på tillit mellom de styrende og de styrte. Tillit må fortjenes og tillit må forvaltes. Den jobben er den viktigste for våre folkevalgte. Den jobben starter akkurat nå.Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Leder