Leder:

«Ikke duket for fest»

Ingen fest: Det er ikke duket for noen økonomisk fest for Pål Farstad (V), Randi W. Frisvoll (KrF), Tove-Lise Torve (Ap), Yvonne Wold (SV), Kristin Sørheim (Sp), Carl Johansen (MDG), Silje Alise Ness (R) og Tove Hennøen (Sp) når de nå sammen tar makta i Møre og Romsdal fylkeskommune.  

Nesten enhver langsiktig, politisk er avtale bedre enn et valgteknisk samarbeid

Leder

Stram styring er livsnødvendig for Møre og Romsdal fylkeskommune de kommende fire åra. Bordet de nyvalgte politikerne kommer til, er ikke dekket for noen investeringsfest eller raus utviding av tjenestetilbudet. Den viktigste egenskapen de folkevalgte trenger nå, er noe så kjedelig som ansvarlighet.

Derfor må det nye fylkestinget samle seg om å løse disse utfordringene. Nesten enhver langsiktig, politisk er avtale bedre enn et valgteknisk samarbeid, likt det vi hadde på bordet inntil det brøt sammen mandag.


Enighet om fylkesmakta

Torve blir fylkesordfører

Aps Tove-Lise Torve blir fylkesordfører og Aps Per Vidar Kjølmoen beholder jobben som varaordfører. Det er klart etter kveldens forhandlinger om makten i fylkestinget.


Et fylkesting som skal samarbeide fra sak til sak, ville i realiteten betydd en vedvarende kamp alle mot alle. Det kunne blitt kostbart, ødeleggende og det siste fylkeskommunens skakkjørte økonomi trengte.

Nå har ikke Møre og Romsdal et parlamentarisk system, og det er ingen «regjeringsplattform» de rød-grønne partiene og sentrumspartiene skal forhandle fram. Det er likevel viktig at avtalen om fordeling av politiske posisjoner som de ble enige om mandag kveld, følges opp av et politisk innhold med klare rammer.

Kommentar:

«Avgjorde maktkampen frå sidelinja»

SV var pressa ut på sidelinja, men vart til slutt jokeren som avgjorde kampen om makta i Møre og Romsdal. Eit raudgrønt fleirtal støtta av sentrum skal styre fylket dei neste fire åra.


Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Kristelig Folkeparti, Venstre, Miljøpartiet De Grønne, SV og Rødt signerte seint mandag kveld avtalen som gjør Tove-Lise Torve (Ap) til fylkesordfører og gir Sp ledervervene i hovedutvalgene. Alle disse, utenom Rødt, skal forhandle videre om en politisk avtale.

Nå er det verken et krav eller ønskelig at de seks partiene skal snakke med en stemme i fylkestinget, slik partiene i en regjering tilstreber i viktige saker i Stortinget. Slik har det heller ikke vært i det sittende fylkestinget.

Begge sunnmørslistene fekk inn eitt mandat, men Nordmøre får inn nesten like mange som Sunnmøre:

Slik blir det nye fylkestinget

19 av dei 47 plassane i fylkestinget går til sunnmøringar. Både Sunnmørslistane og Uavhengig valliste for Sunnmøre fekk inn eitt mandat.


Det er et svært bredt spekter av partier som skal samarbeide. Det mangfoldet må komme til syne og prege debattene. Vi trenger også en klar, tydelig og sterk opposisjon. Gjennom å bryne standpunkter mot hverandre finner man oftest fram til de beste løsningene. Debatten og mangfoldet skal også speile og ivareta ulike velgerinteresser.

Kravet til økonomisk ansvarlighet må imidlertid være absolutt. Det gjelder selvfølgelig også for opposisjonen, men det hviler et særlig ansvar på de som nå tar roret. Den politiske avtalen må ta det som utgangspunkt.

Dette er ikke tiden for å frede strukturer og hjertesaker på en måte som snevrer inn fylkestingets mulighet til å ta nødvendige grep for å kutte kostnader.

Kan havne på Robek: – Dette vil påverke alle sektorane i Møre og Romsdal fylkeskommune og innbyggarane i Møre og Romsdal

Møre og Romsdal fylkeskommune må gjennom kraftige sparetiltak for å unngå å bli plassert på Robek-lista og dermed bli uderlagt statlig økonomistyring, skriv fylkesrådmann Ottar Brage Guttelvik i sin innstilling til fylkesutvalet.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Leder