Deler av fagbevegelsen er villig til å sette EØS-avtalen i spill. Når Fellesforbundet åpner sitt landsmøte i morgen, får vi en indikasjon på hvor sterkt denne vinden blåser.

Får den kraft nok nå, kan det kan blåse full storm om EØS-avtalen fram mot neste stortingsvalg. Det vil i gi grunn til bekymring for norsk eksportretta næringsliv. Bak voksende motstand i fagbevegelsen kommer nemlig også økt støtte i årets valg til partier som er mot EØS.

Trygge rammevilkår og sikker markedsadgang er avgjørende for eksportretta næringsliv og for norsk økonomi. Settes det i spill, settes også norske arbeidsplasser i spill. Paradoksalt nok er svært mange av dem dette kan skade, organisert i nettopp Fellesforbundet.

Sterke krefter i forbundet har lenge ønsket å skrote hele EØS-avtalen. De har møtt motstand fra verkstedsansatte på Vestlandet. Under LO-kongressen i 2017 var tillitsvalgte fra verftsindustrien på Vestlandet sterke forsvarere av EØS.

Det samme var tilfelle da Fellesforbundet behandlet saka på forrige landsmøte. Det sikret et nei til krav om EØS-utmelding med knapp margin – fire stemmer. I fjor snudde imidlertid Fellesforbundets største lokallag, Avdeling 5 i Bergen. Det sendte sjokkbølger inn i LO-ledelsen og Ap.

En kuvending i Fellesforbundet vil skape usikkerhet om hvor LO-kongressen lander i valgåret 2021.

Både LO-ledelsen og Ap-ledelsen har i forkant av årets landsmøte i forbundet advart sterkt mot et krav om utmelding av EØS. Presset har ført til at landsmøtet nå trolig i stedet krever en utredning.

EØS-avtalen er ikke problemfri, heller ikke i norsk arbeidsliv. Særlig etter utvidelsen av EU har arbeidsinnvandringen økt, og det har gitt press på lønninger og arbeidstakeres rettigheter og bidratt til tilfeller av sosial dumping.

En utmelding av EØS er likevel ikke vegen å gå. Det vil gi flere nye problemer enn de det løser. I stedet for gamble med å stille oss på utsiden av fellesskapet, bør vi heller utnytte handlingsrommet som faktisk finnes i EØS-avtalen.

Vi trenger ikke å bruke Storbritannia som laboratorium for å se hvor en utmelding kan ende.