Leder:

«Tyrkias angrep på Syria må stoppes»

Hovedroller i maktspillet: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan (t.v.) og USAs president Donald Trump har skapt en svært farlig situasjon i Midtøsten.  Foto: AP / NTB scanpix Susan Walsh

Leder

Det er høyst bekymringsfullt at Nato-landet Tyrkia har startet en militæroffensiv inn i det nordøstlige Syria.

Amnesty anklager nå tyrkiske militærstyrker for å ha begått krigsforbrytelser i Syria. Vi står enda en gang overfor en svært alvorlig situasjon i Midtøsten.

9. oktober innledet Tyrkia en lenge varslet militæroffensiv mot det nordøstlige Syria. President Recep Tayyip Erdogan har som mål å opprette en drøyt 30 kilometer bred «sikkerhetssone» på syrisk side av grensa. I denne såkalte sikkerhetssonen ønsker Erdogan å bosette flere millioner syriske flyktninger som i dag er i Tyrkia.


Pence og Pompeo legger press på Erdogan

USAs visepresident Mike Pence og utenriksminister Mike Pompeo forsøkte torsdag å overtale Tyrkias president til å stanse krigføringen i Syria.


Etter omfattende press, først og fremst fra USA, gikk Erdogan torsdag denne uka med på å innstille angrepene i fem døgn, for å gi kurdisk milits anledning til å forlate området.

Det hele startet med at USAs president Donald Trump plutselig begynte å trekke amerikanske styrker ut av Nord-Syria.

I dette området har amerikanske soldater, sammen med kurdiske styrker, bidratt til å stabilisere situasjonen på bakken etter krigen mot IS. De kurdiske styrkene var avgjørende for å vinne kampen mot de ytterliggående islamistene.


Trump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt

USAs president Donald Trump skrev et brev til Recep Tayyip Erdogan forrige uke der han ber Tyrkias president «ikke gjøre noe dumt» og «ikke være en tøffing».


Nå kan de med god grunn hevde at de har blitt sviktet på det groveste av USA. At Erdogan ser på kurderne som terrorister burde være godt kjent for Trump da han besluttet å trekke amerikanske styrker ut, samtidig som han ga klarsignal for at Tyrkia kunne starte en militæroffensiv inn i disse grenseområdene i Syria.

Midt i dette står vår egen Jens Stoltenberg som Natos generalsekretær og ser at Natos stormakt USA gir grønt lys for at Nato-landet Tyrkia kan gå til angrep på Syria. Erdogan har tidligere utfordret Nato-alliansen med å kjøpe et avansert rakettsystem fra Russland. Nå utfordrer han Nato på nytt med angrepet på Syria.


Erdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria

President Recep Tayyip Erdogan sier han har sagt til USAs president Donald Trump at Tyrkia ikke kommer til å erklære våpenhvile nord i Syria.


Nå diskuterer andre Nato-land hvordan konsekvensene av den tyrkiske invasjonen kan begrenses.

Så langt synes både EU og de europeiske Nato-landene å være satt sjakk matt av Erdogans maktspill.

Tyrkias president balanserer hårfint med å hente støtte fra Trump og Putin på den ene siden, og trusselen om å sende millioner av syriske flyktninger til Europa på den andre siden.

Hele situasjonen er absurd og farlig.

Vi mener Norge har plikt til å si tydelig fra om at dette ikke akseptabelt.

Vi må gå sammen med andre Nato-land og forsøke begrense skadene som en uforutsigbar Trump står bak.