Leder

Venstres håpløse valg

Sist helg gikk fristen ut for å komme med innspill til Venstres valgkomité. Trine Skei Grande (t.v.) har sagt at hun ønsker å fortsette som partileder. En rekke fylkeslag, blant andre Møre og Romsdal, ønsker Abid Raja (t.h.)inn i partiledelsen..   Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Leder

Fem måneder før partiet skal ha landsmøte drar Venstre i gang en storstilt debatt om hvem som skal lede partiet fram mot valget i 2021. Når et parti, som på gode dager vipper over treprosentgrensen på målingene, skal drive fem måneder seigpining av seg selv, er det ikke veldig vanskelig å skjønne at de sliter.

For å gjøre det komplett har partiet satt seg i en situasjon der hele den sittende ledelsen har erklært at de ønsker gjenvalg, samtidig som at samtlige fylkeslag krever store endringer. Da aner vi hvor dette bærer. For dem som måtte føle en viss omsorg for landets eldste parti må det være tunge dager.


Abid Raja melder sitt kandidatur til Venstre-ledelsen

Stortingsrepresentant Abid Raja (43) har meldt seg som kandidat til ledelsen i Venstre, melder VG.


Møre og Romsdal Venstre har gitt klar beskjed om at de krever endringer i partiledelsen. Her, som i en rekke andre fylker, er det Abid Raja de vil ha til å lede partiet. Raja gikk selv ut tirsdag og ga beskjed om at han, som det heter, stilte seg til disposisjon.

Mye av den kampen en nå ser utspille seg i Venstre handler nettopp om hvilken posisjon i partiet Raja skal ha. I det sentrale miljøet på Stortinget, og i store deler av regjeringsapparatet, er skepsisen til han stor. Det er gått så lang at flere av regjeringskollegene i finanskomiteen på Stortinget ikke lenger har tillit til han. På toppen av dette har Raja og Skei Grande gjentatte ganger røket sammen.


Farstad vil ha Raja som ny Venstre-leder

Venstre-topp i Møre og Romsdal, Pål Farstad, vil har Abid Raja som ny partileder.


Dette til tross er han uhyre populære ute i en lang rekke fylkeslag. Møre og Romsdal er et av dem, og partiets mann i fylkestinget Pål Farstad, er en erklært tilhenger av Raja som ny Venstre-leder.

Utfallet av dette interne dramaet er det risikabelt å spekulere i. Vi tror at en av grunnene til at Skei Grande sier hun er klar for to nye år som partileder, er nettopp for å forhindre at Abid Raja blir den som tar over etter henne. Hun har såpass kontroll med egne partifeller at hun vet hun ikke blir kastet av landsmøtet om hun ønsker to nye år som leder. Ved å gi beskjed om at hun ønsker fortsette, har hun skaffet seg betydelig makt over hvem som skal overta dersom hun ombestemmer seg i løpet av de neste månedene. Med andre ord, vi tror ikke Skei Grande går av som Venstre-leder uten at hun er sikker på at Raja ikke blir den som etterfølger henne.


Flere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder

Unge Venstre, Venstrekvinnelaget og Liberale studenter mener statssekretær Sveinung Rotevatn (V) bør overta for Trine Skei Grande som partileder i Venstre.


Skal vi våge en spådom tror vi dette ender med at Trine Skei Grande fortsetter i to nye år, men at begge nestlederne blir skiftet ut. Og med det kobbelet som har meldt seg på for å bekle ulike toppverv i Venstre burde det ikke være vanskelig å finne nye nestledere. En av dem kan til og med komme til å hete Abid Raja.


Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Leder