«Senterpartiet sikter mot superløp»

Framme i tet: Trygve Slagsvold Vedum har funnet fram til et løpsopplegg som har ført Senterpartiet helt opp i teten. Spørsmålet nå er om det har stayerevner til å holde helt fram til oppløpet i 2021.  Foto: NTB Scanpix

Leder

Senterpartiet traver helt i tet på meningsmålingene. Det vil ikke lenger være noen bombe om vi ser dem et hode foran Ap og Høyre løpet av det nærmeste halvåret.

Hvem hadde trodd det da de tuslet ut av regjering i 2013 etter sitt dårligste valg noen gang? Hvem spådde det da Trygve Slagsvold Vedum overtok et parti i indre strid året etter?

Oppturen har vært enorm, særlig de siste par årene. Forrige uke smalt de til med 20,9 prosent på Opinions måling for Dagsavisen m.fl. Så høyt har ikke partiet vært noen gang på Opinions målinger, ikke engang i ukene før EU-valget i 1994.


Senterpartiet tar igjen Ap og Høyre på ny måling

Senterpartiet får en oppslutning på 20,9 prosent på en ny måling og har tatt igjen Arbeiderpartiet og Høyre.


Senterpartiet stjeler velgere i hopetall fra både Høyre, Ap og Frp.

Verst sliter Frp og Ap, som begge har tapt rundt hver tredje velger siden 2013-valget. Frp har havnet i dødens posisjon i regjering. Ap strever med overtenning og gjentatt galopp i opposisjon. Sp sitter i «vinnerhullet» i feltet, og puster Høyre og Ap i nakken.

Ap-leder Jonas Gahr Støre pisker løs på Høyre og Frp, men henter lite derfra. I stedet drysser velgerne fra disse over til Vedum. Ap sjøl lekker i begge ender. De radikale velgerne løper til SV og Rødt og de «borgerlige» hopper til Sp.

Både SV og Sp har åpenbart taklet årene i opposisjon langt bedre enn Ap. De er langt tydeligere på sine kjernesaker.

SV har etablert en mer markert front mot høyresiden i klima-, skatte- og velferdspolitikken. Og når Ap rygger ut av tidligere posisjoner og kritiserer nærpolitireformen eller regionreformen, har Senterpartiet allerede vært der lenge med enda klarere kritikk.


Senterpartiet vil senke drivstoffavgiftene

Senterpartiet foreslå i sitt alternative statsbudsjett å redusere bensinavgiften med 15 øre og dieselavgiften med 35 øre.


Vedum har en metode som kan beskyldes for å være populistisk og minner om tidligere Frp-leder Carl I. Hagens glansdager, men med et snev mer anstendighet og humor.

Mer enn form handler det likevel om sakene han har tatt eierskap om. Tidligere Ap-leder Trygve Bratteli sa en gang: «Vi forsto tida vi levde i, og ga svar folket trodde på».

Senterpartiet har forstått uroen mange har over en sentralisering de føler er fjernstyrt fra Oslo eller Brussel. For svært mange velgere er svarene partiet gir troverdige.


Sp vil gjenopprette 20 politikontorer

Senterpartiet vil gjenopprette 20 av lensmannskontorene som ble lagt ned da politireformen ble iverksatt.


Når ett av Aps svar i valgkampen var «gratis skolemat», blir spillet enkelt. Det var et svar på et spørsmål folk flest ikke visste de hadde.

Fram mot valget i 2021 blir det store spørsmålet om Sp har stayerevnene. Et rødgrønt flertall med Sp som største parti er en situasjon de færreste har sett for seg.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Leder