Sunnmørsposten meiner:

«Ut av tre års limbo»

Valvinnar: Storbritannias statsminister Boris Johnson feide all motstand til side i det britiske parlamentsvalet.  Foto: NTB Scanpix

Leder

Boris Johnson rydda bordet i det britiske parlamentsvalet, og Labour har gjort sitt dårlegaste val på 84 år. Dette vil setje varige spor i både britisk og europeisk historie.

Først og fremst betyr dette ei endeleg avklaring på den uendelege striden om brexit. Tre år i limbo går mot slutten. Parlamentet vil i løpet av kort tid kunne godkjenne brexit-avtalen med EU, og Storbritannia vil forlate unionen i slutten av januar.


Boris Johnson etter valgskredet: – Vi klarte det!

Med det sterkeste konservative flertallet siden 1980-tallet i ryggen setter Boris Johnson strak kurs mot EUs utgangsdør. Hvor veien går derfra, er i det blå.


Dessutan er kursen for britisk politikk lagt for lang tid framover. Labour er nede for telling, og vil neppe klare å reise seg til eit nytt val i 2024 heller. Det konservative partiet kan altså bli sitjande ved roret lengre enn under både John Major og Margaret Thatcher.

For veljarar på begge sider var det avgjerande å få ein slutt på tre års utmattande kamp og eit handlingslamma parlament. Til og med i Brussel er kommentarane prega av at folk er letta over avklaringa.

For alle som trur på den fredsskapande effekten av og styrken i eit samla Europa, er dette ein trist dag. No var det likevel naudsynt å kome vidare.


EU-president ønsker et nært forhold til Storbritannia

EU-president Charles Michel sier unionen er klar til å forhandle om det fremtidige forholdet til Storbritannia og ønsker nære forbindelser.


Forhandlingane om dei endelege vilkåra i samarbeidet mellom EU og Storbritannia kan starte. Dette vil ikkje berre bli enkelt. Enkelte meiner det er heilt urealistisk å få på plass ein frihandelsavtale med EU innan utgangen av 2020.

Johnson kan kome til å streve med å innfri lovnadane både frå brexit-valet og denne valkampen.

I tillegg har han trøbbel i nord. Der har det skotske nasjonalistpartiet kome styrka ut. Partiet har fått igjen kraft i kravet om ei ny folkeavrøysting om sjølvstende. Kampen David Cameron vann før han tapte slaget om Europa, kan kome til å blusse opp på ny. Johnson kan altså som Cameron bli nøydd til å slåst for å halde landet samla.


Pundet styrker seg etter britisk valg

Markedet reagerte positivt, og pundet ble styrket etter at valgdagsmålingene viste en klar tory-seier i det britiske valget.


Avklaringa i valet ser likevel først og fremst ut til dominere reaksjonane, og vil bidra til å skape ro i marknadane. Det er viktig. Usikkerheita har vore det verste. No er den redusert, og pundet svarte straks med å styrke seg.

For norsk næringsliv er det viktig at regjeringa er klar i startblokka for å få på plass permanente avtalar med Storbritannia. Vi står overfor eit meir splitta Europa enn før, men britane er framleis blant våre viktigaste naboar, handelspartnarar og allierte.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Leder