Det kom ikke som noen stor overraskelse at regjeringen valgte å ikke høre på Kraftskatteutvalget i saken om grunnrentebeskatning av småkraftverkene. En skatt på nivå med det som ekspertutvalget foreslo ville slått beina under en rekke av de småkraftverkene som er bygget opp de siste årene. I en situasjon der vi trenger mer fornybar kraft ville et slik skattegrep være helt feil.

Kraftskatteutvalget foreslo å senke den nedre grensen for grunnrenteskatt for små kraftverk fra 10 MW til 1,5 MW. Det ville føre til at så godt som alle småkraftverk ble ilagt grunnrenteskatt. Forslaget har skapt mye usikkerhet i bransjen. En grunnrenteskatt på toppen av ordinær beskatning av overskuddet i drifta, vil gitt røde tall på bunnlinja for en rekke av dem som har satset på småkraftverk.

Småkraftverk har blitt en viktig tilleggsnæring for mange. I vår region er det særlig i Ørsta – Volda området en har hatt en ganske omfattende utbygging. Det er i dag mer enn 200 småkraftverk i drift her i landet. 50 er under bygging og det er i tillegg gitt konsesjoner til ytterligere 350 småkraftverk.

Det har vært bred politisk enighet om å bygge opp en småkraftbransje. Den er en viktig distriktsnæring og den er bidragsyter inn i det grønne skiftet vi som land skal igjennom.

Næringen er blitt utsatt for stadige endringer i rammebetingelsene. Det startet med at en åpnet for det som ble kalt mikrokraftverk. Senere ble det åpnet for småkraftverk med en produksjon på inntil 5000 KVA. Fra næringen selv blir det pekt på at det var Solberg-regjeringen som ryddet opp i rammebetingelsen i 2015 og satte en grensen på 10 000 KVA for å måtte betale grunnrenteskatt.

Dette til sammen gjorde at regjeringen ikke hadde noen annet valg en å avvise de drastiske forslagene fra Sanderud-utvalget om en grunnrenteskatt allerede fra en produksjon på 1,5 MW.

Vi mener at det i prinsippet er riktig at de som utnytter en nasjonal ressurs, som vannkraften er, skal betale en kompensasjon for det til fellesskapet. Men småkraftbransjen er en relativt ny næring der de som har gått inn har tatt betydelige investeringer og risiko. Da er det rimelig at en setter et tak for produksjonen før en skal betale grunnrenteskatt.