Sammenlignet med de fleste av våre naboer i Europa, har ikke Norge all verden å skryte av når det gjelder klimakutt. Skal vi klare å nå de målene vi har forpliktet oss til, må vi snart kjappe oss litt.

Det er helt nødvendig å trappe opp innsatsen i klimapolitikken. Vi kommer ikke i mål med prat og symboler. Nå trenger vi tiltak som gir rask og stor nok effekt.

I klimameldinga som legges fram senere i år må Regjeringa å ta kraftfulle grep.

Det er kanskje nødvendig med en hestekur, slik miljødirektør Ellen Hambro i Miljødirektoratet sa da hun overleverte utredningen «Klimakur 2030» til klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) fredag. Rapporten analyserer hvordan vi kan nå målene som er satt for utslippskutt i såkalt ikke-kvotepliktig sektor de neste ti årene.

Her står det at alle biler og skip må over på nullutslipp og fossilt brennstoff må forbys for småindustrien og ikke-kvotepliktig industri. Men vi slipper ikke unna med det. Vi må endre kostvanene. Vi må kaste mindre mat, spise mindre kjøtt og ha mer fisk og plantekost på tallerkenen.

Kuren som er foreslått er ikke smertefri. Teknologiutviklinga og endra holdninger vil ikke hjelpe oss i mål raskt nok. Her må det både gulrøtter og piskeslag til. Det må lønne seg å velge klimavennlig, men det må også koste å velge motsatt.

Mange av tiltakene vil svi i lommeboka. De privatøkonomiske kostnadene ved å legge om kosten til mer fisk og plantebasert kost på bekostning av kjøtt, er anslått til rundt fire milliarder. Landbruksdirektoratet anslår at reduksjonen i norsk husdyrproduksjon vil føre til 5.000 færre årsverk i landbruket fram til 2030.

Industrien, skipsfarten og landbruket vil også få store omstillingskostnader. Skal alle typer kjøretøy og skip bli utslippsfrie, må det omfattende investeringer til både i offentlig og privat regi – i ny teknologi og i infrastruktur.

En slik hestekur vil svi, og det er nødvendig å diskutere doseringen. Kuren må ha forankring og støtte i folket, og klimapolitikken må være forutsigbar. Et bredt politisk forlik bør være målet.

Både Frp og MDG er skeptiske til et slikt forlik, men det er ikke på fløyene i klimapolitikken dette blir avgjort. Vi har ikke råd til å la være å trappe opp tempoet i omstillinga, men vi må også sørge for ivareta den økonomisk bærekrafta.

Vi vil jo at kuren skal gjøre hesten frisk, ikke ta livet av den.