Sunnmørsposten mener:

Krisepakken tetter ikke alle hull

Livbøye: Finansminister Jan Tore Sanner (H) presenterte torsdag krisepakken som skal gi kompensasjon til bedrifter som har tapt omsetning på grunn av de drastiske tiltakene for å slå ned koronaviruset.   Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

Når fart er det avgjørende, må vi senke kravet til hvor treffsikre krisepakkene blir. Nå handler det om å ri av stormen for flest mulig. 

Leder

Torsdag kveld pakket finansminister Jan Tore Sanner (H) ut den såkalte kontantstøtteordningen for bedrifter. Til tross for at pakken svulmer med minst 20 milliarder i måneden, inneholdt den ikke nok til å glede alle.

Mange vil bli skuffet når de får satt seg inn i detaljene. Noen har ventet mer enn de får. Andre får ikke noe i det hele tatt nå.

En stor utfordring er også tempoet pakken har blitt til i. Når pulsen er høy, er det vanskeligere å skyte bare innertiere.


Regjeringen vil at bedrifter skal kunne søke krisehjelp i uka etter påske

Foretak med minst 30 prosent omsetningsfall skal få kompensasjon fra staten, foreslår regjeringen. De håper bedrifter kan søke hjelp allerede i uka etter påske.


Finansdepartementet har jobbet på høygir den siste uka med å utforme og avgrense denne tredje og foreløpig siste krisepakken for næringslivet. Dette er pakken som skal hjelpe bedriftene der hele eller store deler av inntekten forsvant over natta.

Enkelte bransjer er unntatt, fordi de omfattes av andre ordninger. Dette er heller ikke pakken for de største bedriftene.

Planen er at krisestøtten skal dekke deler av faste kostnader som leie av lokaler, strøm og andre utgifter som løper videre sjøl etter at dørene er stengt og ansatte er permitterte.

Men det stilles noen krav.


NHO: – Kompensasjonsordninga vil redde titusenvis av arbeidsplassar

NHO Service og Handel er godt fornøgd med kompensasjonsordninga som regjeringa foreslår for bedriftene.


Bedriften må fra april ha tapt mer enn 30 prosent av omsetningen sammenlignet med i fjor — for mars minst 20 prosent. Taket for støtten er 30 millioner. De som er pålagt å stenge dørene får dekket mer av utgiftene enn andre, men ingen får dekket alt.

Bedrifter som har hatt svært svake marginer, høy gjeld og liten egenkapital, vil altså likevel kunne slite med å overleve uten hjelp fra snille kreditorer. Vanskelig blir det for alvor om de ikke har «tapt nok» i omsetning eller ikke klarer å bære «egenandelen» i pakken.


LO-lederen vil unngå at useriøse aktører får kompensasjonspenger

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen mener Stortinget må stramme inn på regjeringens kompensasjonsordning, for å unngå at penger går til useriøse bedrifter.


Sliter du fra før, kan sjøl 20 prosent av de faste kostnadene være tung nok last når det meste av inntektene er borte. Når etterspørselen er vekk fordi folk sitter hjemme — eller på lommeboka si, er det ikke lett å brøyte seg gjennom brottsjøer av kostnader som tårner seg opp.

Når fart er det avgjørende, må vi imidlertid senke kravet til hvor treffsikre krisepakkene blir. Nå handler det om å ri av stormen for flest mulig.


Nybø: Nå handler det om å overleve

Regjeringens kompensasjonsordning skal hjelpe bedrifter som sliter i koronakrisen. – Dette handler om å overleve, sier næringsminister Iselin Nybø (V).


Regjeringen ser også ut til å strekke seg langt i å gjøre pakken og dokumentasjonskravene enkle. Slik kan pengene komme raskere i kassa til bedriftene. Det er svært viktig.

De som ventet at krisepakken skulle hjelpe alle gjennom uværet, vil likevel bli skuffet når de triver etter statens livbøye.


SMB svært fornøyd med kompensasjonsordningen

SMB, som representerer en rekke små og mellomstore bedrifter i Norge, roser kompensasjonsordningen for bedrifter som regjeringen har foreslått.


Flyter de tungt nok fra før, holder ikke dette dem flytende.

Så var det da også viktigst å berge de som kan klare seg på egen kjøl også når stormen er over.