Nordmenn som må velge ferie i hjemlandet kan komme til å gi viktige inntekter til turistnæringen for å komme seg gjennom koronakrisen. Hoteller, rorbuer og fjellstuer kan forhåpentligvis fylles opp med ferierende nordmenn i de tre sommermånedene som venter. Akkurat nå virker det lite sannsynlig at badestrendene rundt Middelhavet er et alternativ denne sommeren.

Utenriksdepartementet har sterkt frarådet alle reiser til utlandet som ikke er strengt nødvendige. Hvor lenge reiserådene blir stående er det ingen som kan si noe sikkert om i dag. Men selv om det åpnes opp for reiser i tiden fram mot sommeren, bør den som i dagens situasjon bestiller sydentur til sommeren være klare over at det følger en betydelig risiko med en slik beslutning. Presidenten for EU-kommisjonen, Ursula von der Leyen, går nå ut og advarer folk mot å bestille utenlandsferie. Det høres definitivt ut som et fornuftig råd.

Vi er akkurat ferdig med den første påsken der vi ikke har kunnet bruke hyttene våre. Men den nye tilværelsen vi alle sitter i er nok ikke slutt med det. Kampen mot koronaviruset er på ingen måte over, selv om vi i Norge akkurat nå virker å ha god kontroll på smitten. At hardt ramma land som Italia, Spania og Tyrkia om kun noen måneder er klare til å ta mot store mengder turister framstår som nærmest usannsynlig.

Dermed kan det gamle slagordet «Norge som ditt nærmeste ferieland» hentes fram i igjen. Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) sier at med tanke på hvordan verden utenfor Norges grenser ser ut, er det lurt å planlegge for hjemme- eller Norgesferie. Det er nok et råd vi bør lytte til.

Leder for NHO reiseliv, Kristin Krohn Devold, sier at de kommer til å satse på norske turister i sommer. Det høres ut som en fornuftig strategi. Store deler av reiselivet har opplevd at alle utenlandske bestillinger for sommeren er kansellert. Krisen næringen står i er allerede stor, mister de også sommersesongen er næringen virkelig ille ut.

Derfor er det viktig at nordmenn nå bestemmer seg for å feriere i eget land. Er det et år da det bør skje så er det nettopp nå. Reiselivsnæringen har gjennom mange år bygget opp mange flotte reiseopplevelser. For nordmenn fleste finnes en lang rekke uoppdagede perler i vårt eget land. Ikke minst har reiselivsfylket Møre og Romsdal mange flotte tilbud til nordmenn på ferie i eget land.

La oss håpe og tro at nordmenn flest nå kjenner sin besøkelsestid.