Høyre går forbi Arbeiderpartiet, og er nå landets største parti. Det betaler seg på målingene å lede landet i en krise, men til fornyet tillit holder ikke dette.

For mens Høyre fosser fram, så sliter både regjeringspartnerne og Fremskrittspartiet. Venstre og Kristelig Folkeparti kjemper stadig mot sperregrensa, og Fremskrittspartiet er tilbake der de var før regjerings-exiten.

Så når Ap klager over mangel på plass i rampelyset, er det Erna Solberg (H) som har mest grunn til å stresse.

På maimålingen til NRK og Aftenposten klatret altså Høyre forbi Ap med 26,5 mot 24,7 prosent. Skulle Erna Solberg klare å holde på dette forspranget, ville hun ha skrevet seg inn i Høyre-historien med gullbokstaver.

Ikke siden 1924 har Høyre vært større enn Arbeiderpartiet i stortingsvalg, den gang dog med helt andre sifre for begge to. Solberg leder også klart på Støre som folkets statsministerfavoritt.

Solberg og Høyre er ikke alene om å dra fordeler av å stå i front i en nasjonal krise. Covid-19 pandemien gir drahjelp til de fleste maktpartier og statsledere.

I Sverige er sosialdemokraten Stefan Løfven igjen på nivået han hadde da han overtok statsministermakten. Det danske søsterpartiets statsminister Mette Frederiksen ligger langt over alt hun og partiet har oppnådd på mer enn ti år.

I et slikt selskap er det kanskje ikke rart at Ap-nestleder Bjørnar Skjæran klager over at Høyre har skaffet seg tilnærmet et informasjonsmonopol, og drømmer om en hverdag etter krisa.

Det er likevel ikke Ap som har størst grunn til å klage. Verre er det for Høyres borgerlige støttespillere. De to som er i regjering, har ikke fått uttelling for plassen i rampelyset.

Partiet som gikk ut, fikk bare noen korte uker der før de havnet i stummende mørke.

Akkurat da de gikk ut av en regjering som var for grå og kjedelig, var det nettopp en slik regjering folket ønsket seg. I kriser søker vi det trauste og trygge.

Samtidig overdøver krisa alle andre saker.

Da taper småpartiene og de partiene som er avhengige av noen få enkeltsaker for å stikke seg ut. Bompenger, innvandring, kontantstøtte eller ulv er ikke like hot når alles øyne er rettet mot et virus.

Erna Solbergs problem er at hverdagen kommer tilbake.

Da skal regninga for krisepakkene gjøres opp, samtidig som arbeidsledigheten fortsatt er ubehagelig høy. Den hverdagen kan bli uvanlig grå for en sittende statsminister.

Gevinsten hun høster av krisehåndteringa nå, holder neppe helt til mål neste år.