Sunnmørsposten mener:

«Tid for å tenke ferie igjen»

Ferie: Det er ikke noe galt med ferie på hytta eller campingferie i retrostil, men mange av oss kan med fordel justere opp feriebudsjettet til en litt mer påkosta norgesferie.  Foto: NTB Scanpix

Leder

Korona-pandemien har stengt døra til mange av våre vanlige ferieland. Bare siden desember har vi kuttet feriebudsjettet vårt med 16.000 kroner per husstand ifølge Virke Reiseliv.

En viktig del av forklaringen er sjølsagt reiserestriksjoner og karantenebestemmelser. Utenlandsferien står ikke akkurat på topp på ønskelisten, og den er heller ikke praktisk gjennomførbar for de fleste reisemål.

Så har sjølsagt mange av oss fått merke koronakrisa på egen lommebok. Fortsatt står mer enn 300.000 uten arbeid ifølge Nav. Sjøl om dette tallet går ned uke for uke, er mange er tvunget til å kutte feriebudsjettet.


Undersøking: Nordmenn kuttar feriebudsjettet med 16.000 kroner

Den gjennomsnittlege husstanden i Noreg planlegg å bruke drygt 27.000 kroner på ferie i 2020, ifølgje Virke Reiselivs ferske undersøking.


Alle som fortsatt har normale inntekter bør imidlertid ikke droppe ferieplanene. Vi har et helt utmerket ferieland her hjemme. Det bør vi nå sørge for å benytte.

Ikke bare ligger det masse flotte ferieopplevelser rett utenfor stuedøra og bare venter på å bli oppdaga. Er det noe norsk økonomi og norsk reiselivsnæring virkelig trenger nå, så er det at de av oss som har normal økonomi, begynner å bruke penger igjen.

Svært mange norske reiselivsbedrifter går sin tøffeste sommer i møte. Store deler av de utenlandske gjestedøgnene har blitt borte. Tomme hotellrom og utleiehytter genererer bare utgifter og ingen inntekter.


Frykter krisesommer for byhotellene: – Det ser bekmørkt ut

En undersøkelse av NHO viser at kun en av ti nordmenn planlegger storbyferie med hotellovernatting i sommer.


Mange reiselivsbedrifter er helt avhengige av sommersesongen, og vil slite hardt dette året. Kommer ikke de utenlandske turistene, er økning i tallet på norske turister eneste håp.

Ingen krisepakker i verden kan fullt ut kompensere for det inntektstapet mange reiselivsbedrifter står foran. Mange bedrifter i serverings-, opplevelses- og overnattingsbransjen lever på små marginer, og tåler ikke store inntektstap.


Danskeferjene jublar for feriereiser mellom Noreg og Danmark

Fjord Line, DFDS og Color Line satsar på å ha danskeferjene tilbake for fullt innan kort tid etter at fritidsreiser til Danmark blir tillatne frå 15. juni.


En utfordring er sjølsagt at mange av dem som i fjor høst planla utenlandsferien, nå har et rimeligere alternativ. Mer enn 400.000 hytter og fritidsboliger står nå og venter på sine eiere, eiere som ellers hadde planlagt ferie på en strand ved Middelhavet eller til enda fjernere reisemål.

Koronakrisa har gitt viktige deler av norsk økonomi et etterspørselssjokk. Hele eller store deler av omsetningen ble borte over natta. At mange opplevde denne krisa som truende mot egen privatøkonomi, er også forståelig.


Første gjester på plass

Alexandra opna etter 12 veker stenging

- Det vert tidleg sommarferie for oss i år på grunn av koronasituasjonen. No vert det ei vekes Vestlandsferie, og då høyrer ei natt på legendariske Hotel Alexandra med.


Nå er imidlertid mange av de strengeste smittevernreglene opphevet, og vi kan ved bruk av sunn fornuft og gode rutiner for smitteforebygging ta mye av hverdagen vår tilbake.

Nå må vi også sørge for å ta feriedagene våre tilbake. Det trenger både hver enkelt av oss, reiselivet og norsk økonomi.