Vanligvis tærer det på populariteten å sitte med regjeringsansvar lenge nok. Høyre holder imidlertid godt på oppslutningen, også i Møre og Romsdal. Forklaringen er todelt: Erna Solberg og korona.

Ikke noe annet kan enkelt forklare hvordan partiet holder posisjonen sin så godt.

I partimålingen som Respons har gjort for Sunnmørsposten og Tidens Krav er Høyre temmelig likt med valgresultatet fra 2017, og gjør et solid byks opp både fra vår forrige måling og fylkestingsvalget.

Ingen andre partier har hatt like stor framgang siden i fjor høst.

Så er det heller ingen andre partier som har hatt like bratt stigende kurve på de nasjonale målingene de siste ukene og månedene. Den oppgangen kom samtidig med koronaviruset, og speiler nok tillit til regjeringa sin håndtering av krisa.

Uttellinga for det får Erna Solberg og Høyre, ikke KrF og Venstre. Lokale forhold, lokale stortingsrepresentanter og lokale saker spiller nok andrefiolin i det orkesteret.

Skulle synlighet lokalt gjort store utslag, burde Fremskrittspartiet gjort det skarpere enn de gjør nå. Partiets fylkesleder har forsterkeren på fullt i lokale saker, og ingen lokale stortingsrepresentanter har større synlighet enn Sylvi Listhaug og Jon Georg Dahle.

Likevel vinner ikke partiet nytt terreng. Hardkjøret i fylket mot «Molde-makta» virker bare sånn passe. Partiet synker kraftig i Romsdal, men vinner ikke enormt i de to andre fogderiene.

Helt uten betydning har lokale forhold likevel ikke. Høyre har hatt særlig stor framgang i Romsdal og på Nordmøre. Framgangen partiet har hatt på Nordmøre siden i fjor høst er oppsiktsvekkende stor. Det kan se ut til at sårene fra en sjukehusstrid som særlig rammet dem særlig hardt, er i ferd med å bli leget.

Noen som ikke har like stor grunn til å være fornøyd med denne målinga, er Arbeiderpartiet. På denne målinga mister de ett mandat, og må se både Høyre, Fremskrittspartiet og Senterpartiet foran seg. De tre fordeler de seks øvrige faste plassene likt mellom seg.

Arbeiderpartiet lider først og fremst under at mange av de som stemte på partiet i 2017, nå sitter på gjerdet. I tillegg har de store problemer med å hente velgere fra andre, kanskje med unntak av fra Venstre — en synkeferdig skute som lekker til alt og alle og har målingens laveste partilojalitet.

Målingen må være en vekker for Ap. Ikke får partiet uttelling for å ha ordføreren i fylkets største by og fylkesordføreren, og heller ikke for å være det største opposisjonspartiet nasjonalt.