Sunnmørsposten mener:

«Jakt på papirtigre gir ikke valgseier»

Feilet: Jonas Gahr Støre (Ap) klarte aldri å gjøre arbeidslivspolitikk til kampsak ved forrige stortingsvalg. Her i debatt med, statsminister Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) rett før valget i 2017.  Foto: NTB Scanpix

Leder

Faste, hele stillinger bør være hovedregelen i norsk arbeidsliv. Det gir trygghet, forutsigbarhet og ordna forhold til beste for arbeidstakere, arbeidsgivere, konkurransekraft og velferden.

Et arbeidsliv dominert av innleie, deltid og korttidskontrakter gir det motsatte.

Likevel er det vanskelig å se hvordan Arbeiderpartiet skal vinne neste valg med et løfte om å fjerne den generelle adgangen til midlertidige ansettelser.


Ap lover å fjerne adgangen til midlertidige ansettelser hvis de vinner valget

Arbeiderpartiets Arild Grande sier at partiet ved en valgseier så fort som mulig skal fjerne adgangen til midlertidige ansettelser.


Arbeiderpartiets store plan ved valget i 2017 var å kjøre tungt på arbeidslivspolitikk, men da snublet de. Stortingsrepresentant Arild Grande (Ap) sier til Fri Fagbevegelse at Solberg & Co lyktes med å nulle ut temaet fra valgkampen med lureri.

Det skal ikke skje igjen, og han varsler at den generelle adgangen til midlertidige ansettelser skal fjernes straks de tar over.

Kamp mot midlertidighet bør være en kampsak for alle. Måten Ap mobiliserer på nå, ligner derimot på kamp mot papirtigre.

Lovendringen Høyre-Frp-regjeringen fikk gjennom i 2015, førte nemlig aldri til noe skred av midlertidighet. Det har ligget stabilt på samme nivå som da Jens Stoltenberg styrte skuta.


Rødgrønt mindretall i juni

Ap, Sp og SV ville fått 81 mandater på Stortinget, ifølge gjennomsnittet for målinger i juni. De gamle regjeringspartnerne ville dermed havne i mindretall.


Så kan heller ikke de borgerlige skryte på seg suksess. Høyre lovte i valgkampen i 2013 at dette skulle åpne døra til arbeidslivet for flere unge. Det har det heller ikke gjort.

Ingen av partene har fått rett.

Det betyr ikke at alt er problemfritt. Det er likevel ikke en liberal lov som skaper problemene, men lovbruddene. Så mange som hver tredje midlertidige ansettelse er, ifølge en tidligere rapport fra Fafo, ulovlige.

Langt viktigere enn å smøre korrekturlakk på lovendringer fra 2015, er det derfor å stoppe lovbruddene.


Høyre vil gi arbeidstakere større frihet til å styre arbeidstiden

Høyre mener arbeidstakere i større grad bør få styre arbeidstid og -sted og foreslår å innføre en «delvis uavhengig stilling».


Så må det tilrettelegges for at arbeidsgiverne – både i det private og i det offentlige, faktisk satser på faste ansettelser, slik et flertall av dem sier de helst ønsker, fordi det sikrer bedriftenes kjernekompetanse, bedriftskultur og produktivitet.

Ap klarte ikke å gjøre arbeidslivspolitikk til den store saken i 2017. Da var strategien kamp mot økende ledighet. Så falt ledigheten, og Jonas Gahr Støre sto igjen med «redusert sysselsettingsgrad» som sitt trumfkort.

Ønsker du at velgerne skal duppe av, så er slik retorikk ren sovemedisin.

Arbeiderpartiet lurte seg sjøl. Om de igjen tar opp jakten på papirtigre i stedet for å angripe de reelle problemene bak midlertidigheten, kan de gjøre det igjen.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Leder