Vi står fremdeles midt i en global helsekrise. Vi bør handle deretter for å unngå ny oppblomstring av koronasmitte.

Tilsynelatende har vi i Norge i dag god kontroll på smittespredningen, men det kan snu.

Den siste tiden har vi hatt flere tilfeller av større smitteutbrudd. Det er en påminnelse om at faren ennå ikke er over.

Fortsatt har vi relativt lave smittetall og få covid 19-pasienter ved norske sjukehus. Helsevesenet er også bedre rustet til å takle situasjonen enn det var tidlig i vår.

Tiltakene som ble satt inn har virket, men de kostet – ikke bare i kroner og øre.

Så ser vi nå at vi får vekst i antallet smittede, og enkeltstående større tilfeller av ny smittespredning. Ett av dem er knyttet til en større bryllupsfeiring på Østlandet. Det siste om bord i hurtigruteskipet «Roald Amundsen».

Her er 36 av mannskapet og en av passasjerene bekreftet smittet. Fire er på sjukehus og nær 400 i karantene. Dette utbruddet har forbindelse til 69 kommuner.

Slike tilfeller viser at vi fortsatt er sårbare, og at Covid 19 er en sjukdom vi ennå ikke har kontroll på.

Samtidig har gjenåpningen av samfunnet gjort noe med oss. Vi ser det på utesteder, kjøpesentre og i sosiale sammenkomster, privat og offentlig.

Påpasseligheten er ikke lenger den samme, og debatten om lettelser i ulike smittetiltak blir stadig sterkere.

Besøkende fra land med større smittetrykk reagerer på kontrasten til sine hjemland, der påbud om munnbind og andre strenge smitteverntiltak preger dagliglivet på en helt annen måte enn her.

«Koronapandemien er en helsekrise som vi ser bare en gang hvert hundreår», sa WHOs generalsekretær, Tedros Adhanom Ghebreyesus, på pressekonferansen fredag, der erklæringen av pandemi-alarmen ble forlenget.

Ghebreyesus advarer mot å tro at pandemien er på retur. I flere land der man trodde at man var over det verste, ser vi nå økende smittetall – uten at de ennå står i en andre smittebølge.

Også helsedirektør Bjørn Guldvog er bekymret. Han understreker at friheten vi har hatt i sommer, ikke er lettkjøpt, og sier at vi nå står i et balansepunkt.

Skal vi at vektstangen bikker feil veg, må vi opprettholde trykket i virusbekjempelsen for å unngå nye, svært inngripende tiltak.

Helsevesenet må fortsatt ha høy beredskap og aktivitet. Hver enkelt av oss må ta ansvar, holde avstand, begrense reiseaktivitet og ha skjerpet smittehygiene.

Vi må også godta å leve med restriksjoner.

Heller for lenge enn for kort.