Sunnmørsposten mener

Dugnadsånden må tilbake

Lange køer ved koronatestsenteret ved legevakta på Åse i Ålesund. Nå må dugnadsånden tilbake for å stoppe den økte smittespredningen.  Foto: Staale Wattø

Leder

De rekordlange køene av folk som vil la seg teste for koronaviruset er et illevarslende tegn. Det er selvfølgelig bra at folk lar seg teste, men det kan være et signal om at smitten også i vårt område er økende.

Helsemyndigheten er bekymret for den utviklingen vi ser. Ferie, mer reising og at koronafrykten har sluppet litt taket, ser ut til å være mye av forklaringen på økningene i smittetallene. Nå er det ungdom og yngre voksne som er gruppene der smitten øker mest. Det skjer mens vi omtrent daglig hører om at politiet må gripe inn og stoppe store fester.

I sum er ikke dette bra. Det er rett og slett grunnlag for å be folk skjerpe seg. Ungdomsgruppene har til nå fått fortjent ros for hvordan de solidarisk har stilt opp for å hindre spredningen av en sjukdom som i liten grad rammer dem selv. Vi skjønner at mange begynner gå lei. Russefeiringen som det knapt ble noe av, utenlandsturen i sommer, det planlagte friåret mellom videregående skole og høgere utdanning som skulle brukes til reising, og nå fadderukene rundt på høgskoler og universitet som blir kraftig amputert.

Mange ungdommer føler nok at mye av det de har sett fram til har gått i vasken på grunn av koronapandemien. Frustrasjonen er forståelig, men det er like fullt ikke akseptabelt dersom en melder seg ut av den dugnaden som har preget kampen mot koronaen så langt.

For nå lyser det røde varsellamper. Vi ser stadig flere tilfeller av lokale utbrudd. Mens det var Oslo og Akershus som var episenteret for smitten etter at en stengte ned i mars, ser vi nå at smitteutbruddene kommer over store deler av landet. Det skjer samtidig med at Oslo igjen er blitt det myndigheten ville kalt rød sone om det var i utlandet.

En rekke forskere og leger påpeker i et innlegg i VG at vi nå er i en situasjon som minner om ukene før Norge stengte samfunnet ned i mars. Det såkalte reproduksjonstallet er høyst sannsynlig over én. Får det fortsette noen uker til mener de at vi vil få se ny økning i sjukehusinnleggelser og økning i tallet på dødsfall.

Det skjer mens skoler og barnehager snart starter opp for fullt, og stadig flere arbeidsgivere vil ha sine folk ut fra hjemmekontorene og tilbake på arbeidsplassen. Vi går i sannhet noen spennende uker i møte.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Leder