Bedringen i økonomien kjører langs en smal og svingete veg. Det skal ikke veldig mye til før hjulene er nede i grøfta igjen. De økonomiske krisetiltakene som skal hindre konkursras og tap av arbeidsplasser må derfor forlenges og forbedres.

Regjeringens pressekonferanse om korona-situasjonen i går, er en kraftig påminnelse om hvor skjør framgangen er.

På samme måte som vi må skjerpe oss for å hindre at smitten på ny kommer ut av kontroll, må vi skjerpe den økonomiske kriseberedskapen.

Sjøl om arbeidsledigheten har falt svært mye siden de verste ukene i april, er den fortsatt urovekkende høy. Sjøl om gladsakene i næringslivet og økonomien generelt har kommet tettere enn vi trodde da krisepakkene ble rullet ut, er ennå ikke situasjonen under kontroll.

De siste dagene har land etter land lagt fram dramatiske tall for den økonomiske tilbakegangen de siste månedene. Tall fra Sverige, USA og Tyskland viser tilbakegang mellom åtte og ti prosent for siste kvartal. Storbritannias BNP falt med hele 20,4 prosent fra første til andre kvartal.

Dette er historiske tall.

Prognosene tyder på at det ikke vil se like beksvart ut når de neste BNP-tallene legges fram. De fleste spådommene peker på en raskere innhenting av økonomien enn ventet.

Det er imidlertid ikke noe vi kan ta for gitt.

Helsedirektoratet opererer i dag med tre ulike scenarioer for smitteutviklingen: Oppblomstring av lokale utbrudd som vi klarer å slå tilbake, en nasjonal smittespredning som setter helsevesenet under nytt press og ett der den globale smittespredningen forverres betydelig.

Vi er i dag i det første av disse tre scenarioene. Vi kan fort komme over i det andre.

Da er det ikke bare helsevesenet som settes under nytt press.

Regjeringa var rask på avtrekkeren med sine økonomiske krisetiltak i vår. Økt koronasmitte og flere lokale covid19-utbrudd viser at det er altfor tidlig å sikre børsa. Tvert imot så er det nødvendig å finstille siktet for å gjøre dagens og framtidige tiltak enda mer treffsikre.

Partene i arbeidslivet hadde i går møte med finansministeren, arbeids- og sosialministeren og næringsministeren for å drøfte koronasommeren og situasjonen de nærmeste månedene.

Ett av kravene fra partene i arbeidslivet er at permitteringslengden blir forlenget til 52 uker.

Regjeringen har lovt å ta stilling til dette spørsmålet i begynnelsen av august. Slik smittesituasjonen er nå, er det ingen grunn til å utsette dette til vi står med ene hjulparet i grøfta – eller til stortingsflertallet må tvinge det gjennom.