Sunnmørsposten mener

«Samling i bunn for Venstre»

Guri Melby har en formidabel oppgave i vente etter at hun er utpekt av valgkomiteen som ny Venste-leder.   Foto: Håkon Mosvold Larsen

Leder

Guri Melby ser ut til å få jobben med å gjenreise Venstre. Med en enstemmig valgkomité i ryggen har vi vanskelig for å tro at noen vil utfordre henne på landsmøtet i slutten av september. Men vi snakker Venstre, så helt trygg kan hun ikke være.


Ydmyk og takknemlig Abid Raja

Abid Raja har takket ja til å bli 2. nestleder i Venstre. På Facebook skriver han at han er ydmyk og takknemlig.


Gitt at landsmøtet sier ja, er det en formidabel jobb Melby har i vente. Det er nå litt over et år siden partiet sist var over sperregrensen på en partimåling. At partiet gikk inn i regjeringen har så langt ikke hjulpet dem. At Frp har gått ut av regjeringen, og dermed gitt partiet mer spillerom, ser heller ikke ut til å hjelpe. At Venstre i snart et år har hatt gående en debatt om hvem som er best egnet til å lede partiet, har definitivt ikke hjulpet på oppslutningen.


Guri Melby etter innstillingen: – Veldig stolt og veldig glad

Guri Melby fikk valgkomiteens støtte og er innstilt til å bli Venstre-leder. Hun er svært glad for at innstillingen er enstemmig for hele ledertrioen.


Fra partigrasrota ble det ropt på fornyelse når trønderen og læreren Trine Skei Grande ikke klarte løfte partiet på målingene. Nå skal en småbarnsmor oppvokst i Trøndelag, med bakgrunn fra skoleverket og bosatt i Oslo, stå for denne etterlengta fornyelsen.

Hun må først som sist starte med å få det som ser ut til å bli den nye partiledelsen til å fungere sammen. Valgkomiteen vil at hun skal ha med seg Sveinung Rotevatn som første nestleder og Abid Raja som andre. Allerede her starter de første utfordringen til Melby. At Rotevatn og Raja har ulike væremåter er en ting, det som kan skape gnisninger er at de tilhøre to helt ulike fløyer i partiet.


Melby kaster seg inn i Venstres lederkamp

Kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby vil bli ny partileder i Venstre. Fra tidligere er det kjent at både Sveinung Rotevatn og Abid Raja ønsker vervet.


Venstre har alltid eksistert i spenningsfeltet mellom det liberale og det sosiale. I tillitsmannsapparatet har partiet en stor flokk urbane, EU-vennlige folk med sterke bånd til økonomisk liberalisme. En svekka gruppering i partiet, det som ofte blir omtalt som Vestlands-Venstre, er den andre fløyen. Det er folk som legger mer vekt på sosial utjevning, en aktiv politikk for å opprettholde bosetting i distriktene, en mer tradisjonell næringspolitikk og som er meget skeptiske til norsk EU-medlemskap.

Disse fløyene må Melby evne å forene om hun skal klare å løfte Venstre til en oppslutning over sperregrensen.

Det krever også at Melby makter å bygge en partiorganisasjon over hele landet. Partiet er så godt som utradert i Nord-Norge og de står uhyre svakt i et tradisjonelt Venstre-fylke som Møre og Romsdal. Ender Venstre opp som et parti kun med fotfeste i de tre-fire største byene her i landet, blir det et Venstre mange ikke vil kjenne seg igjen i.

Det vil være et Venstre vi er i tvil om man i det hele tatt trenger.


Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Leder