Sunnmørposten mener

«Giske burde ventet»

Besøk: Trond Giske besøkte foreldrene og besteforeldrene hus på Giske under lokalvalgkampen i 2019. Til helga blir han etter alt å dømme valgt som ny fylkesleder i Trøndelag. Her samen med ordfører i Ålesund, Eva Vinje Aurdal.  Foto: Staale Wattø

Leder

Til helga blir Trond Giske valgt til ny leder i Trøndelag Arbeiderparti. Det har allerede skapt høylytt debatt internt i partiet. Vi mener Giske burde ventet med å søke framtredende lederstillinger.

Fra fylkeslaget i Trøndelag vises det til at Giske har beklaget sin oppførsel, og at partileder Jonas Gahr Støre offentlig har gått ut med at det ikke er noe i vegen for at Giske kan søke verv i partiet. Begge deler er riktig.


92 Ap-politikere ber Trøndelag Ap vrake Giske

I et opprop signert av 92 Ap-politikere oppfordres fylkeslaget i Trøndelag til å velge en annen leder enn Trond Giske.


Men det betyr ikke at det er klokt av Giske å søke et så framtrendene verv som fylkesleder i Aps største lokallag allerede nå. Det skal selvfølgelig finnes tilgivelse i politikken. Folk som har gjort feil og beklaget det skal kunne få en ny sjanse. Det skal også gjelde for Giske. Men her er tidsaspektet viktig. Giske burde erkjenne at han må bruke tid på å vise at de beklagelsene han har kommet med om egen upassende oppførsel, er noe han har tatt konsekvensene av i praksis.

For posisjonen som fylkesleder fører Giske inn i en rekke andre mektige verv i partiet. Fylkeslederen er automatisk en del av landsstyret, som er partiets øverste organ mellom landsmøtene. Som leder i det største fylkeslaget står han meget sterkt når et nytt sentralstyre skal velges, og fylkeslederposisjonen vil etter alle solemerker sikre han førsteplassen på stortingsvalglista.


Trøndelag Ap deler årsmøtet i to på grunn av stor pågang

På grunn av koronarestriksjoner og stor pågang vil Trøndelag Arbeiderparti holde årsmøte både i Trondheim og Steinkjer.


Tidligere AUF-leder i Trondheim, Ellen Reitan, skrev i et innlegg på Trønderdebatt tidligere denne uka om en ukultur i Trøndelag Ap, der unge kvinner måtte beskyttes mot menn med tillitsverv. «Gjennom hele min tid i AUF i Trøndelag hadde vi delegasjonsmøter før større partiarrangement. Først ba vi AUF-erne om å unngå konkrete mannlige tillitsvalgte i baren, etterpå ba vi dem om å velge de samme mannfolka til ledende verv i partiet», skrev Reitan i kronikken.

Dette er sterke påstander fra en ung kvinne. Mange mener at Giske ikke er rett mann til å rydde opp i dette.


Støre: – Ikke naturlig for meg å kommentere

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre sier han har forståelse for at valgkomiteens innstilling i Trøndelag Arbeiderparti skaper debatt.


Trond Giske er utvilsomt en dyktig politiker og parlamentariker som både Norge, Trøndelag og Arbeiderpartiet kan ha bruk for. Om Trøndelag Ap fortsatt ville satse på Giske, var det ikke noen i vegen for at de hadde nominert han på førsteplass på stortingsvalglista. Det ville neppe skapt den uroen vi ser nå. Det ville sannsynligvis også gjort det langt enklere for Ap å få drevet en samlet og god valgkamp.

Det Trond Giske og Trøndelag Ap nå gjør vil ikke skape ro i Arbeiderpartiet. Det kan bli et stort problem for partileder Jonas Gahr Støre.