Datasikkerhet dreier seg om en kontinuerlig kamp mot inntrengere. Den kampen må hver og en av oss blir flinkere til å bidra i.

Stortinget ble nylig utsatt for et alvorlig angrep fra hackere. Hvem som sto bak vet vi ikke. Et angrep på Stortinget er et angrep på vårt fremste demokratiske organ, og en kraftig påminnelse om viktigheten av sikker elektronisk kommunikasjon.

Norge er høyt opp på lista over land i verden som har tatt i bruk digitale verktøy både i offentlig og privat sektor. Vi betaler regninger, kjøper reiser og kommuniserer både på jobb og privat via digitale kanaler. Vi bruker mobiltelefonen som id-brikke og mye av vår kommunikasjon med offentlige myndigheter går via nettløsninger som Altinn. Økende bruk av digitale tjenester gir oss mange nye muligheter, men vi blir også mer sårbare.

Rett før sommeren ble en rekke av dataserverne hos skipsverftskonsernet Vard slått ut i et hackerangrep. Ikke bare representerer slike angrep en fare for at sensitiv informasjon kommer på avveie, men de fører også nesten alltid til store problemer med å opprettholde normal drift.

Robotisering, sensorteknologi, 3D-printing, stordata og kunstig intelligens er eksempler på teknologiske fremskritt som vil endre samfunnet. Vi vil løpende få digitale tjenester vi i dag ikke kan forestille oss, og teknologien utvikles i et voldsomt tempo. Nettopp derfor er datasikkerhet så avgjørende.

Regjeringen la i januar i fjor fram en nasjonal strategi for digital sikkerhet. Der la de på bordet 1,6 milliarder kroner til tiltak for å øke den nasjonale sikkerheten rundt de IT-systemene vi omgir oss med. Halvparten av dette beløpet var øremerket kompetanseheving for nøkkelpersonell i offentlig og privat sektor. Enkle tiltak kan gi stor effekt for cybersikkerheten i bedrifter og organisasjoner, og det er stadig behov for oppdatert kunnskap.

For oss vanlige brukere handler det ofte om så enkle grep som å skifte passord. Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har utviklet et sett med anbefalinger for håndtering av passord, både for enkeltpersoner og bedrifter. Siden passord er vegen inn til de fleste brukerkontoer, er det avgjørende at vi alle sørger for gode rutiner på dette området.