Norge skal hente ut 50 asylsøkere som har sittet i flyktningleir i Hellas. Det har Regjeringen bestemt etter at Moria-leiren på Lesvos ble nesten totalskadd i brann natt til onsdag.

Nær 13.000 flyktninger og migranter har bodd i denne leiren, under svært vanskelige forhold.

De som blir hentet hit skal være sårbare barn og familier som har stor sannsynlighet for å få opphold i Norge. Dette er i tråd med vedtaket som regjeringspartiene ble enige om i mai.

Brannen i Moria-leiren presser fram et akutt behov for handling, men egentlig er dette en varslet katastrofe, skapt av langvarig handlingslammelse fra EU og andre europeiske land – Norge inkludert.

Flyktninger og immigranter i de greske flyktningleirene har levd under inhumane og uholdbare forhold lenge. Minst 5.000 av dem er mindreårige. De har bodd i konteinere, telt og andre provisoriske boliger, uten tilstrekkelig tilgang på toaletter og rent vann. Leirene er omringet av piggtråd og en stadig mer frustrert lokalbefolkning.

Det greske asylsystemet er under et enormt press. Hellas har i likhet med Italia lenge tryglet de andre EU-landene om hjelp med denne byrden, men er møtt med en blanding av kalde skuldre, lunkenhet og handlingslammelse.

Spørsmålet var ikke når dette ville knekke sammen, men hvordan og hva som ville utløse det.

Når den norske regjeringen nå har bestemt seg for å hente ut 50 av dem som har bodd i Moria-leiren, er dette Norges andel av en europeisk plan om å fordele rundt 1.600 mindreårige fra de greske leirene.

Det er helt åpenbart at 50 er et altfor lite tall for å være et effektivt bidrag, både i forhold til den akutte krisa og som en løsning på problemene Hellas sliter med. Samtidig må vi begrense oss til å ta imot folk med et reelt beskyttelsesbehov, og ha kapasitet og evne til å integrere de som vi tar mot.

Ålesund kommunestyre ba i mai kommunedirektøren om å utrede hvor mange Ålesund kommune kan ta imot. Denne utredningen er ennå ikke klar. Åse Kristin Ask Bakke (Ap), medlem av kommunestyret og en het kandidat til andreplassen på stortingslista til Ap, mener at kommunen fint kan ta imot 25 personer.

Ålesund er ikke alene. Rundt 100 andre kommuner har tidligere signalisert at de er klare til å ta imot flere flyktninger enn de gjør i dag. Byrådet i Bergen mener tallet burde vært det tidoble, og at Bergen kunne tatt imot 50 alene. Disse signalene bør regjeringen merke seg.

Vi har hatt en svært lav pågang av asylsøkere de siste årene, dermed har vi kapasitet både i UDI og ute i kommunene for å ta et løft for å avhjelpe den akutte situasjonen som nå er oppstått i etter brannen i Moria-leiren.