Å samle inn 30 millioner kroner til medisinteknisk utstyr, kan framstå som en uoppnåelig ambisjon. Derfor er det mer enn imponerende at foreninga Sjukehuset Vårt allerede har fått inn 22 millioner kroner til PET-skanner til sjukehuset i Ålesund. PET-CT er et av de mest avanserte instrumentene for bildeundersøkelser som finnes, og brukes særlig i kreftbehandling. Skanneren har stått på ønskelista til Helse Møre og Romsdal lenge, men pengene har manglet.

Private innsamlingsaksjoner til offentlige formål kan i utgangspunktet være problematisk. Vi må holde fast ved at det er det offentlige sitt ansvar å sørge for at sjukehusa får det utstyret de trenger. Hvis det samles inn midler til utstyr som det verken finnes kompetanse til å bruke, eller offentlige midler til å drifte, eller hvis innsamlingen blir ledd i en lokaliseringskamp – da er det all grunn til å være kritisk. Heldigvis er det ikke slik i dette tilfellet.

Foreninga Sjukehuset Vårt er et tverrpolitisk forum med sjukehusfaglig tyngde. Det er viktig å få fram at behovet for PET-skanner er godt dokumentert, og anskaffelse av utstyret er ferdig utreda. Det er ingen uenighet, verken i Helse Midt-Norge eller Helse Møre og Romsdal om at skanneren skal til Ålesund. Direktøren for helseforetaket har forsikret om at det er lagt inn nødvendige driftsmidler i budsjettet. Møre og Romsdal er det største helseforetaket i Norge, målt i befolkning, som ikke har en egen PET-skanner.

Den stillferdige aksjonen «Ring i bjella», som ansatte ved sjukehuset i Ålesund stod bak, fikk mange sunnmøringer til å våkne og forstå at noe ekstra må gjøres for sjukehuset. Mange ansatte var fortvilet på grunn av de økonomiske forholdene, og fordi de manglet nødvendig utstyr.

Denne uka pågår innspurten i folkeaksjonen. Givergleda er stor, og nå gjenstår de siste millionene. Torsdag kveld blir det direktesending på smp.no fra Parken kulturhus hvor lokale artister og kunstnere deltar. PET-skanner i Ålesund vil komme hele Møre og Romsdal til gode, og denne dugnadsaksjonen er det verdt å støtte. I tillegg til å samle inn penger til nødvendig utstyr, viser aksjonen at motløshet kan snus til pågangsmot, når det jobbes mot et felles mål.