Sunnmørsposten mener:

Dugnaden for PET-skanner er verdt å støtte

Innsamlingsaksjon: En PET-CT-skanner brukes særlig i kreftbehandling, og har lenge stått på ønskelista til Helse Møre og Romsdal.   Foto: Kreftforeningen

Aksjonen viser at motløshet kan snus til pågangsmot, når det jobbes mot et felles mål

Leder

Å samle inn 30 millioner kroner til medisinteknisk utstyr, kan framstå som en uoppnåelig ambisjon. Derfor er det mer enn imponerende at foreninga Sjukehuset Vårt allerede har fått inn 22 millioner kroner til PET-skanner til sjukehuset i Ålesund. PET-CT er et av de mest avanserte instrumentene for bildeundersøkelser som finnes, og brukes særlig i kreftbehandling. Skanneren har stått på ønskelista til Helse Møre og Romsdal lenge, men pengene har manglet.

Private innsamlingsaksjoner til offentlige formål kan i utgangspunktet være problematisk. Vi må holde fast ved at det er det offentlige sitt ansvar å sørge for at sjukehusa får det utstyret de trenger. Hvis det samles inn midler til utstyr som det verken finnes kompetanse til å bruke, eller offentlige midler til å drifte, eller hvis innsamlingen blir ledd i en lokaliseringskamp – da er det all grunn til å være kritisk. Heldigvis er det ikke slik i dette tilfellet.


Foreningslivet engasjerer seg i støtteaksjonen:

Tømmer kontoen for ny PET-skanner

«Round Table» i Ålesund gir nær 56.000 kroner til «Foreningen Sjukehuset Vårt».


Foreninga Sjukehuset Vårt er et tverrpolitisk forum med sjukehusfaglig tyngde. Det er viktig å få fram at behovet for PET-skanner er godt dokumentert, og anskaffelse av utstyret er ferdig utreda. Det er ingen uenighet, verken i Helse Midt-Norge eller Helse Møre og Romsdal om at skanneren skal til Ålesund. Direktøren for helseforetaket har forsikret om at det er lagt inn nødvendige driftsmidler i budsjettet. Møre og Romsdal er det største helseforetaket i Norge, målt i befolkning, som ikke har en egen PET-skanner.

Den stillferdige aksjonen «Ring i bjella», som ansatte ved sjukehuset i Ålesund stod bak, fikk mange sunnmøringer til å våkne og forstå at noe ekstra må gjøres for sjukehuset. Mange ansatte var fortvilet på grunn av de økonomiske forholdene, og fordi de manglet nødvendig utstyr.


Målet er 30 millioner kroner til PET-skanner, nå er innspurten i gang:

Når kreftcellene herjer i kroppen, kan en PET-skanner være forskjellen mellom liv og død.

Møt kvinnene som til sammen har bidratt med fire millioner kroner til aksjonen som skal sørge for at Ålesund sjukehus også får dette tilbudet. Alle har de personlige grunner til å bidra.


Denne uka pågår innspurten i folkeaksjonen. Givergleda er stor, og nå gjenstår de siste millionene. Torsdag kveld blir det direktesending på smp.no fra Parken kulturhus hvor lokale artister og kunstnere deltar. PET-skanner i Ålesund vil komme hele Møre og Romsdal til gode, og denne dugnadsaksjonen er det verdt å støtte. I tillegg til å samle inn penger til nødvendig utstyr, viser aksjonen at motløshet kan snus til pågangsmot, når det jobbes mot et felles mål.


Inviterer til folkeaksjon for PET-skanner til Ålesund sjukehus:

Er snart i mål med millionene

– Sunnmøringene sitter ikke stille og venter på at andre skal skaffe oss noe vi trenger. Så tålmodige er vi ikke.– Dette øker sjansen for å overleve kreft

Ny metode høster anerkjennelse.Sparebank gir 15 millionar kroner til PET-skannar på sjukehuset

Stor donasjon frå Sparebanken Møre til PET-skanner på Ålesund sjukehus. – For ein dag for kreftbehandlinga i Møre og Romsdal, sa innsamlingsleiar.Sunnmørspostens hederspris til Egil Romslo Schistad

– Noen måtte fortelle om forholda på sjukehuset

– Så langt har jeg ikke gjort noe annet enn å lage lyd og sette sammen ord på en måte som folk liker.Kutta sett frå sjukehusgolvet:

Eg leikar Gud. I motsetning til meg, er Gud overalt. Eg må kjempe for å vere her hjå «Berit». Eg må berre satse på at dei andre toler å vente. Det gjer dei heldigvis nesten alltid.

Eg er ein av desse du ser haste over linoleumsgolvet i den pulserande bygningen. Ein av dei i andre enden av telefonrøyret når du ringjer 113.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Leder