Sunnmørsposten mener:

Klar for å ta revansj på KrF og Venstre

Tøffe krav: Finanspolitiske talsperson Sylvi Listhaug i Fremskrittspartiet kaller budsjettet smålig og usosialt og har en lang kravliste med seg inn i forhandlingene.   Foto: Terje Pedersen/NTB

Leder

Regjeringa sitt forslag til statsbudsjett er full av godbiter for et Frp sultent på politiske seire, oppmerksomhet og økt oppslutning.

Den godteposen kommer partiet til å forsyne seg grådig av.

For KrF og Venstre betyr det at noen av deres favoritter er i fare.


Frp varsler budsjettbrudulje om bistand og kvoteflyktninger

Frps kravliste ble enda lengre da regjeringens budsjettforslag ble kjent. Bistandsmål og antall kvoteflyktninger blir harde nøtter å knekke.


Oljerike Norge er på god veg til å komme langt bedre ut av koronakrisa enn de fleste andre vi kan sammenligne oss med. Der andre trekker kredittkortet og øker utenlandsgjelda, blar finansminister Jan Tore Sanner (H) opp 313,4 milliarder oljekroner.

Det er 90 milliarder mindre enn for 2020, men fortsatt rundt 60 milliarder mer enn i 2019. Økonomien får altså fortsatt betydelig drahjelp fra finanspolitikken neste år uten at vi bryter handlingsregelen.

Det er nødvendig. Særlig behov er det for tiltak spissa inn mot utsatte næringer og sektorer.


Statsbudsjettet: Regjeringen tror på bedre tider, men sier situasjonen er skjør

Pilene i norsk økonomi går rett vei neste år, og regjeringen strammer inn oljepengebruken. Men koronakrisen er ikke over, advarer finansministeren.


Men statsbudsjettet handler ikke bare om penger, spesielt ikke når vi går inn i et valgår. For partiene handler det også om å sikre seg politisk valuta, helst i harde kontanter.

Den som står i spissen for å fylle kassa til Fremskrittspartiet er finanspolitisk talsperson Sylvi Listhaug. Hun vil ikke nøye seg med almisser, og hun stiller med en lang kravliste.

På toppen av denne står kutt i bistand, bompenger og antall kvoteflyktninger. Frp vil også ha mer til veg, større kutt i avgifter og mer til pensjonistene. Listhaug er også misfornøyd med manglende krisetiltak for maritimt næringsliv i budsjettet.

Frp vil ha klare seire. Partiet kan nå revansjere alle de seine budsjettkveldene støttepartiene KrF og Venstre kostet Frp-Høyre-regjeringen – tidvis med trusler om regjeringskrise.


«Avgiftskarusell» som tjener de rike, sier Vedum om statsbudsjettet

Ulikhetene vil øke av det nye statsbudsjettet, frykter Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum. Han mener vanlige arbeidsfolk taper mens de rike blir rikere.


Nå har Frp den rollen, og den vil de utnytte for det den er verdt.

KrF, Venstre og Høyre har sagt seg bundet av regjeringserklæringen. Frp kan altså på forhånd innkassere seirene de fikk der, men ser seg fri til å utfordre alt annet.


– Dette forslaget til statsbudsjett vil forsterke krisa i maritim næring

Maritimt Forums Nordvests leder Arnfinn Ingjerd setter nå sin lit til opposisjonen.


Mest smertefullt kan dette bli for KrF. Listhaug har allerede blinket ut kutt i bistand og tallet på kvoteflyktninger som kampsak. Venstre også kan bli presset på klima, bompenger og bypakker.

Forhandlingene vil bli tøffe og kveldene på Stortinget seine og krisemaksimerte. Det vil ikke heller ikke være noen stor overraskelse om partilederne til slutt ender opp i statsministerboligen med spørsmålet om regjeringskrise på menyen.


Listhaug: – Uaktuelt å ta imot 3.000 kvoteflyktninger

Sylvi Listhaug kvesser knivene før budsjettforhandlinger med regjeringen, men avviser at Fremskrittspartiet begynner forhandlingene med ultimatum.


Enden på dette blir likevel at Erna Solberg kan forberede nyttårstalen også i år. Koronakrisa til tross: Hun har fortsatt så mye penger på bok at hun kan kjøpe seg ut av mange av problemene.

Ingen av partene har heller noe å tjene på en regjeringskrise nå. Frp har derimot alt å tjene på at KrF og Venstre blir liggende skadeskutt igjen etter budsjettslaget.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Leder