I kampen mot koronapandemien er effektive og trygge vaksiner den beste og raskeste vegen tilbake til hverdagen. Slike vaksiner må så raskt som mulig nå så mange mennesker som mulig.

Da handler det ikke bare om å utvikle vaksiner og produsere dem i store nok kvantum fort nok.

Skal vi få nok mennesker til å ville la seg vaksinere, må også terskelen til å ta vaksinen bli så lav som mulig.

Flere av de store, anerkjente legemiddelgigantene er i sluttspurten i testingen av sine vaksinekandidater, og for noen av disse vil en godkjenning være like om hjørnet. Dermed vil den viktigste terskelen være fjernet i løpet av relativt kort tid.

Når denne milepælen er passert, vil det ta en viss tid før produksjonen er stor nok til massedistribusjon. Norge vil da være sikret tilgang gjennom avtalen vi har med EU om videresalg av vaksiner fra Sverige.

Ifølge helseministeren kan da vaksineringen starte tidlig neste år – trolig først for helsepersonell og folk i risikogrupper, så som et generelt tilbud til befolkningen.

Tilgang betyr imidlertid ikke at folk vil la seg vaksinere. Skepsis til vaksiner, manglende tilrettelegging og kostnader kan fortsatt føre til at for mange vegrer seg og at effekten vaksineringen ikke blir så god som den burde være.

Disse tersklene bør man allerede nå sørge for å få så lave som mulig.

Helseminister Bent Høie (H) lovte tirsdag at vaksiner mot Covid-19 skal være gratis for alle. Sjøl om det ikke trenger å være snakk om store kostnader, er dette et viktig og positivt tiltak som vil øke oppslutningen.

Vi har tidligere erfaringer med massevaksinering. Det holder likevel ikke å rulle ut en blåkopi av opplegget for svineinfluensaen for 11 år siden. Ny kommunikasjonsteknologi gir nye muligheter til å øke oppslutningen.

Gode planer for gjennomføringen, slik at den enkelte møter færrest mulig praktiske hindringer, vil også være avgjørende. Her blir kommunene sammen med sjukehus og FHI sentrale. Jobben med den lokale tilretteleggingen bør kommunene starte med så raskt det er praktisk mulig.

Sentrale helsemyndigheter har også en viktig informasjonsjobb å gjøre.

Før sommeren viste undersøkelser at mer enn 70 prosent ville la seg vaksinere når en vaksine var tilgjengelig. I løpet av sommeren og høsten har dette tallet falt. I en undersøkelse Kantar har gjort for Forskningsrådet, sier bare seks av ti ja.

Vaksineskepsisen kan ikke bare avfeies. Samme hvor rasjonell eller irrasjonell den måtte være, så kan den skade kampen mot Covid-19.