Prisen på det nye fellessjukehuset for Nordmøre og Romsdal må ikke utløse en ny sjukehusstrid. Det blir nå antydet at sjukehuset på Hjelset kan bli hele 500 millioner kroner dyrere enn det som har vært lagt til grunn.

Fra flere på Nordmøre blir det vist til at en heller bør beholde mest mulig av Kristiansund sjukehus, for å på den måten spare penger på nybygget på Hjelset.

Det er en kobling det er grunn til å advare mot. Det nye fellessjukehuset skal ikke bare gi bedre helsetjenester i Romsdal og på Nordmøre, det skal også være med å få ned de samla kostnadene til driften ved sjukehusa i fylket.

Den såkalte styringsrammen for nytt sjukehus på Hjelset er satt til 4,5 milliarder kroner. Prisen på det nye sjukehuset var oppe i hele 5,2 milliarder da det ble trukket i nødbremsen. Det ble bestemt at kostnadene måtte ned med 700 millioner kroner.

Nye runder med forhandlinger med utbyggeren Skanska og kutt i prosjektet, gjorde at en mente at prisen var redusert med 500 millioner kroner. De siste 200 millionene har en ikke klart å komme rundt.

Nyheten om nye kostnadsanslag gjør at også innsparingen på 500 millioner står i fare. I et intervju med Romsdals Budstikke er leder av prosjektstyret for det nye sjukehuset, Johan Arnt Vatnan, høyst uklar om hva som faktisk blir den endelige prisen på det nye fellessjukehuset.

Slik signalene nå er, tyder mye på at prisen til slutt vil ende et godt stykke over det som i dag er styringsrammen. Det er slett ikke først gang det skjer med et offentlig byggeprosjekt. Det finnes flust med eksempler der sluttprisen har blitt betydelig høyere enn da prosjektet ble vedtatt.

Det er svært uheldig.

En kostnadssprekk på det nye sjukehuset vil medføre utgifter som må dekkes inn over helseforetakets eget budsjett. Det vil ramme helsetilbudet i hele fylket og gå utover investeringene ved de andre sjukehusa.

Det er viktig at det nye sjukehuset på Hjelset blir realisert i henhold til planen, men da kan en ikke samtidig beholde et stort antall funksjoner ved dagen sjukehus i Kristiansund. Da får en ikke ut gevinsten ved å slå det sammen til et nytt sjukehus.

Romsdal og Nordmøre har i dag en befolkning på i underkant av 120.000 innbyggere. De vil få tilgang på et helt nytt og topp moderne sjukehus på Hjelset, samtidig som det gir muligheter for en billigere drift av sjukehussektoren i helseforetaket. En innsparing som i neste omgang vil styrke helsetjenestene til innbyggerne i hele fylket.