Sunnmørsposten mener:

Bare distriktsopprøret klarte seg gjennom pandemien

På samme beite: Senterpartiet og Trygve Slagsvold Vedum (t.v.), Jonas Gahr Støre (Ap) og Siv Jensen (Frp) jakter på de samme velgerne. I korona-året 2020 er det bare Vedum som har hatt suksess med det.  Foto: Stian Lysberg Solum/ NTB

Leder

På terskelen til valgåret 2021 er det bare ett parti som kan feire årsskiftet med fyrverkeri. De andre sitter igjen med kransekakepynt med svært svak futt som eneste trøst.

Den klareste taperen på målingene i 2020 er uten tvil Arbeiderpartiet.

Med bare ni måneder igjen til valget er det imidlertid flere enn Jonas Gahr Støre som begynner å få hastverk, både i kampen om regjeringsmakt og for et liv over sperregrensa.


Siv Jensen kommer ikke til orde: – Det er korona, korona, korona og så litt mer korona

Frp-lederen frykter at koronadiskusjonene skal fortsette å dominere politikken langt inn i 2021. Det kan overskygge partiets kjernesaker.


Koronapandemien har sendt landet inn i en av de mest altomfattende krisene etter 1945. Det har ikke bare preget helsevesenet, et kriserammet arbeidsliv og dagliglivet til den enkelte av oss.

Koronaviruset har også satt den normale politiske debatten til side.

Mildt sagt var det neppe dette Siv Jensen så for seg da hun i januar tok Fremskrittspartiet ut av regjeringen. Om det var blitt «grått og kjedelig» i regjeringen, ble det ikke mer fargesprakende utenfor.


Erna Solberg om første koronavaksinering: – En frigjøringsdag

Statsminister Erna Solberg (H) kunne gledelig introdusere den første koronavaksineringen i Norge søndag. Hun kaller det en frigjøringsdag.


Gevinsten på meningsmålingene ble et kortvarig blaff. Sjøl ikke en triumf i budsjettforhandlingene har så langt løftet partiet. Status etter 12 måneder er et tap på nesten to prosentpoeng.

Høyre har vunnet nøyaktig like mye, mens KrF og Venstre fortsatt gisper etter luft like under sperregrensa.

For statsminister Erna Solberg betyr det at hun må holde morgendagens nyttårstale som om det var hennes siste. Når alt handler om å kunne telle til 85, blir det nemlig langt opp til flertall fra desembermålingenes fattige 64 borgerlige mandater.


Målinger: Dødt løp mellom Ap og Sp i desember

Senterpartiet har så å si like stor velgerstøtte som Arbeiderpartiet i desember. Samtidig tilspisses småpartienes kamp rundt sperregrensen.


For de gamle rødgrønne regjeringskameratene fra 2005 holder totalen i dag til flertall.

Totalen er imidlertid et dårlig plaster på såret for et Arbeiderparti som fossblør. Pandemien, Giske-saken eller Metoo kan ikke aleine forklare at Senterpartiet har vunnet mer enn Ap har tapt og blitt jevnstort i løpet av 2020.

Siste kniven i såret er Firdas meningsmåling for Sogn og Fjordane der Ap står i fare for å miste sitt mandat til Senterpartiet, som klatrer over 42 prosent. I Møre og Romsdal savner vi ferske meningsmålinger, men også her står Ap i fare for å miste ett mandat til Senterpartiet.


Senterpartiet med kanonmåling i Sogn og Fjordane

Senterpartiet har 42,6 prosent oppslutning i valgkretsen Sogn og Fjordane i en meningsmåling for avisene Sogn Avis, Firda og Firdaposten.


Nettopp i dette ligger de rødgrønne partienes store utfordring.

Støre er nødt til å stikke hull på Sp-ballongen for med tyngde å kunne forlange statsminister-stolen.

Verken Ap eller Frp kan utfordre Trygve Slagsvold Vedum på eierskapet til distriktspolitikken. Det er totalt og ubestridt. Siver lufta ut av Sp-ballongen kan imidlertid Frp ha like mye å tjene på det som Arbeiderpartiet.


Jørn Eggum mener 2021-valget er Jonas Gahr Støres siste sjanse

Fellesforbundet-leder Jørn Eggum mener Ap ikke klarer å begeistre nok, og at det henger sammen med partilederen. – Han har ikke det som Jens hadde.


Blir det resultatet, og det samtidig drypper litt på gamle sentrums-kamerater, blir valgåret 2021 plutselig mer åpent.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Leder