Regjeringen beholder de fleste smitteverntiltakene i to nye uker, men letter opp for tiltak som rammer særlig barn og unge. En slik prioritering er svært fornuftig.

Det gjør at undervisning, fritidsaktiviteter og idrett for disse igjen kan tilpasses den lokale smittesituasjonen.

Så kan man spørre hvorfor dette ikke også er mulig for skjenkestoppen.

Statsminister Erna Solberg og helseminister Bent Høie orienterte mandag Stortinget om smitteverntiltak, krisetiltak og vaksinasjonsstrategien. Beskjeden er klar: Vi må holde ut med strenge restriksjoner litt til.

Det betyr at vi fortsatt må utsette unødvendige reiser, begrense antallet sosiale kontakter og undervisningen ved høgskoler og universiteter forblir i hovedsak digital. Kulturarrangementer blir utsatt og toppidretten anbefales å utsette seriespill i to uker.

Dessuten blir arbeidet med å sikre kontroll og testing ved grensene intensivert.

Norge er i en langt bedre situasjon enn svært mange andre land. Vi har et lavt smittetrykk, få døde og et helsevesen som fremdeles har god kontroll på intensivkapasiteten. Fallet i økonomien er også relativt lavt.

Disse tingene henger sammen. At vi har hatt bra kontroll på smitten, har gitt oss mindre inngripende tiltak enn hos andre. I tillegg har solide statsfinanser gitt oss en buffer som har dempet den økonomiske smellen.

Nå ser ut det ut til at de mest risikoutsatte kan være vaksinerte før påske. Det blir en svært viktig milepæl som gjør vegen videre mye lettere.

Det er altså lys i tunellen, men nå vi må passe på å bli blendet av det. Vi kan ikke senke skuldrene for fort. Det kan bli kostbart både for bedrifter, arbeidsplasser, helsevesen og ikke minst de som står i fare for å bli alvorlig sjuke.

Jobben videre blir å sikre tiltak som er både effektive og forståelige, uten at de blir mer inngripende enn nødvendig.

Tilsvarende må hjelpetiltakene for de som blir rammet være tilstrekkelige og treffsikre. Dette gjelder alt fra unge uten lærlingeplass, bedrifter, idretten og kulturlivet og alle de som sliter med ensomhet og helseplager som følge av pandemien.

For mange vil det handle om gode økonomiske krisetiltak, blant annet for bedrifter som er rammet av skjenkestopp. Det gjør det ikke for barn og unge som mister kontakten med venner eller faglig oppfølging og trygge voksenkontakter på skolen.

Derfor var det nå rett å prioritere å lette restriksjonene akkurat for dem.