Koronapandemien skaper et voldsomt skille mellom ulike bransjer. Mens noen opplever at hele driftsgrunnlaget er revet bort, opplever andre solid vekst. Aldri før har det vært større behov for at myndighetene målretter støttepakkene.

Finansminister Jan Tore Sanner har varslet en ny krisepakke til næringslivet helt i slutten av denne måneden. Samtidig har et flertall på Stortinget bestående av SV, Ap, Sp og Fremskrittspartiet laget en lang liste med krav om nye tiltak.

I vårt eget område ser vi at Ekornes ansetter flere og opplever solid salg. Fra anlegget på Stranda opplever Orkla rekordsalg av pizza. Når mange av oss er låst inne på hjemmekontor, uten muligheter til å bruke penger på utenlandsferie eller restaurantbesøk, er det kanskje ikke så rart vi både spiser mer pizza og kjøper nye møbler.

Samtidig ser vi at hotellbransjen, serveringsbransjen, reiselivet og kulturnæringene ligger ned med brukket rygg som følge av pandemien.

Forskjellen går mellom de som har klart å beholde markedet, og de som opplever at kundene enten er helt borte eller der folk av smittevernhensyn ikke kan benytte seg av tilbudet. Dette skillet blir stadig tydeligere til lengre pandemien holder grepet rundt oss.

Den nye kompensasjonsordningen som åpnet denne uka vil kunne holde en del av de bedriftene som er hardest rammet flytende ennå en stund. Men ordningen er neppe tilstrekkelig til å hindre nye runder med oppsigelser innen de bransjene som er hardest rammet av pandemien.

De siste tallene fra Nav viser at det i Møre og Romsdal nå er 4.800 personer helt uten arbeid. Det gir en arbeidsledighet på 3,5 prosent. Det er klart høyere enn hva som har vært normalen de siste par årene, men langt fra så ille som en kunne frykte.

At flertallet på Stortinget har forlenget dagens permitteringsordninger til å gjelde til ut på høsten, tror vi er fornuftig tiltak for å hindre en ytterligere økning av ledigheten. Etter hvert som vaksinen gjør at vi kan ta tilbake en mer normal hverdag, vil nok også de bransjene som nå sliter tyngst få et oppsving.

Men for mange av dem som nå står utenfor arbeidslivet, sammen med nyutdanna som skal få seg sin første jobb, kan det gå lenge før ettervirkningen av denne pandemien er borte. Det må regjeringen ta høyde for når nye krisepakker planlegges.