Sunnmørsposten mener

«Pandemien skaper tapere og vinnere»

Finansminister Jan Tore Sanner (H) legger fram en ny krisepakke for næringslivet 29 januar.  Foto: Ole Berg-Rusten

Leder

Koronapandemien skaper et voldsomt skille mellom ulike bransjer. Mens noen opplever at hele driftsgrunnlaget er revet bort, opplever andre solid vekst. Aldri før har det vært større behov for at myndighetene målretter støttepakkene.

Finansminister Jan Tore Sanner har varslet en ny krisepakke til næringslivet helt i slutten av denne måneden. Samtidig har et flertall på Stortinget bestående av SV, Ap, Sp og Fremskrittspartiet laget en lang liste med krav om nye tiltak.


NHO Reiseliv om skjenkestopp: Regjeringen setter tusenvis av arbeidsplasser i fare

Reiselivsdirektør Kristin Krohn Devold i NHO er skuffet over at regjeringen ikke følger FHIs anbefaling om å oppheve den nasjonale skjenkestoppen.


I vårt eget område ser vi at Ekornes ansetter flere og opplever solid salg. Fra anlegget på Stranda opplever Orkla rekordsalg av pizza. Når mange av oss er låst inne på hjemmekontor, uten muligheter til å bruke penger på utenlandsferie eller restaurantbesøk, er det kanskje ikke så rart vi både spiser mer pizza og kjøper nye møbler.

Samtidig ser vi at hotellbransjen, serveringsbransjen, reiselivet og kulturnæringene ligger ned med brukket rygg som følge av pandemien.

Forskjellen går mellom de som har klart å beholde markedet, og de som opplever at kundene enten er helt borte eller der folk av smittevernhensyn ikke kan benytte seg av tilbudet. Dette skillet blir stadig tydeligere til lengre pandemien holder grepet rundt oss.


Sunnmørsposten mener:

Riktig å prioritere barn og unge


Den nye kompensasjonsordningen som åpnet denne uka vil kunne holde en del av de bedriftene som er hardest rammet flytende ennå en stund. Men ordningen er neppe tilstrekkelig til å hindre nye runder med oppsigelser innen de bransjene som er hardest rammet av pandemien.

De siste tallene fra Nav viser at det i Møre og Romsdal nå er 4.800 personer helt uten arbeid. Det gir en arbeidsledighet på 3,5 prosent. Det er klart høyere enn hva som har vært normalen de siste par årene, men langt fra så ille som en kunne frykte.


Oljeinvesteringene i Norge økte i pandemiåret

Koronapandemi til tross – i 2020 steg investeringene i olje og gass på norsk sokkel til 150 milliarder kroner.


At flertallet på Stortinget har forlenget dagens permitteringsordninger til å gjelde til ut på høsten, tror vi er fornuftig tiltak for å hindre en ytterligere økning av ledigheten. Etter hvert som vaksinen gjør at vi kan ta tilbake en mer normal hverdag, vil nok også de bransjene som nå sliter tyngst få et oppsving.


29. januar legger regjeringen fram en ny koronakrisepakke

Koronatiltakene på nyåret har ikke gjort situasjonen enklere for næringslivet, og 29. januar kommer regjeringen med den ny krisepakke.


Men for mange av dem som nå står utenfor arbeidslivet, sammen med nyutdanna som skal få seg sin første jobb, kan det gå lenge før ettervirkningen av denne pandemien er borte. Det må regjeringen ta høyde for når nye krisepakker planlegges.


Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Leder