Helse Møre og Romsdal er i ferd med å male seg opp i et hjørne som det er vanskelig å komme seg ut av. Igjen skytes byggestart av det nye sjukehuset på Hjelset ut i det blå.

Foretaket har ikke skylda aleine, men blir uansett sittende med en høyere risiko om de nå sender hovedentreprenør Skanska på dør.

Visst kan det ligge en gevinst i dette, men det er ingen garanti for at foretaket kan innkassere denne. Tar de på seg anleggshjelmen og blir sin egen byggeleder, kan de fort gå på en stjernesmell og nye store forsinkelser. Da skal det god mage til å forsvare et slikt vedtak i ettertid.

Nasjonalt investeres det tungt i oppgradering og bygging av nye sjukehusbygg. Det brukes mer penger på dette enn på svært mange år. Flere prosjekter er allerede godt i gang, blant annet det nye universitetssjukehuset i Stavanger til over 11 milliarder. Andre er i ferd med å bikkes ut av støpeskeia.

Statsminister Erna Solberg var ikke sein om å poengtere dette da hun i Stortingets spørretime onsdag ble konfrontert med problemene i Møre og Romsdal. Hun har rett i dette, og regjeringen fortjener sin del av æren for høyst nødvendig modernisering og opprustning av sjukehus-Norge.

Dette rokker likevel ikke ved at det i Møre og Romsdal ennå ikke er klart når bygging kan starte. Nå er det gått åtte år, og rundt 600 prosjekteringsmillioner har rent ut av kontoen.

Alt dette er sjølsagt ikke tapte penger, men det er likevel ikke tvil om at prosjektet nå kan komme til å rykke flere hakk tilbake. Nye forsinkelser er trolig ikke til å unngå. Bravida antydet i en pressemelding onsdag at det kan bety nye halvannet år med venting på byggestart.

I seg sjøl kan dette også bety at det løper på nye kostnader. I tillegg ligger det en risiko i å gå til arbeidet med å styre flere titalls underentrepriser uten en hovedentreprenør, særlig når det skjer i form av et strategiskifte på oppløpssida rett før byggestart.

Man kan godt diskutere hva som er årsaka eller hvem som har skyld i at sjukehusprosjektet har havnet i den knipa det står i nå. Foretaksmodellen og finansieringsprinsippene som ligger i den har definitivt ikke vært til gunst. Heller ikke den bitre sjukehusstriden.

Ikke noen av forklaringene eller forsøkene på å fordele skyld endrer likevel på det faktum at byggestart fortsatt er i det blå, og det er det som betyr noe nå. Byggingen av sjukehuset er bestemt, og det er ingen veg tilbake for det nå.

Det må uansett ligge i bunn for styrets behandling i dag.