Sunnmørsposten mener:

«Må være forberedt på at det kan smelle igjen»

Kritisk: Nordre Follo er en av de verste kommunene der et ukontrollert mutantutbrudd kunne skje i, i følge FHI  Foto: Torstein Bøe/NTB

Leder

Utbruddet av den svært smittsomme britiske varianten av koronaviruset i Nordre Follo er en vekker. Risikoen for at smitten skal komme ut av kontroll, har ført til drastiske tiltak i 25 kommuner på Østlandet.

Vi vet ennå ikke hvordan dette vil utvikle seg, men det viser tydelig hvor usikker situasjonen er.

Fortsatt må vi være forberedt på at inngripende tiltak kan bli innført på kort varsel, og vi må være flinkere på føre var-tiltakene.


Nordre Follos kommuneoverlege: Mutantsmitten på sykehjem oppsto i romjulen

Nordre Follo er nå sikre på at smitten av det muterte koronaviruset på Langhus bo- og servicesenter kom inn på sykehjemmet i romjulen.


Statsminister Erna Solberg uttalte søndag at «worst case» er at vi har de verste rundene foran oss. Det er ikke det mest sannsynlige, men vi må planlegge for at det kan skje og arbeide for å unngå at det inntreffer.

Dette gjelder for myndighetene, og det gjelder oss alle.

Det er i dette perspektivet regjeringen utreder portforbud. Ingen ting tyder i dag på at vi får bruk for et så inngripende tiltak, men det kan i en ekstremsituasjon være nødvendig å ha det i verktøykassa.


Solberg: – Kan bli hardere nasjonale tiltak

Statsminister Erna Solberg (H) sier at de lokale tiltakene har som mål å utrydde den muterte virusvarianten i Norge. Alternativet er hardere nasjonale tiltak.


Viktigere er likevel den felles innsatsen fra myndigheter og folk flest hver dag gjør for å forebygge smittespredning. Foruten generelle tiltak på hygiene og sosial distansering inkluderer dette også ulike restriksjoner.

I de siste månedene og ukene før alarmen gikk i forrige uke, har debatten om nødvendigheten av ulike tiltak blitt stadig sterkere. Årsakene til dette kan være alt fra tretthet av en situasjon som har vart lenge til at vaksineringen er i gang.

En åpen debatt om dette er viktig og nødvendig, men vi må vokte oss for å la det gå ut over motivasjonen og innsatsen i kampen mot pandemien.


Får mye færre doser enn forventet:

Ålesund gjør klart til massevaksinering

Ålesund kommune rigger seg til massevaksinering fra midten av februar. Men kommunen vet ennå ikke hvor mange vaksinedoser de får i starten.  


De siste meldingene fra Nordre Follo kommune tyder på at de nå har begynt å få kontroll på spredningen av det muterte viruset gjennom intensivert testing, isolering, smittesporing og karantene.

Smitteutviklingen i regionen tyder heller ikke på at en tsunami er i vente i området som nå er nedstengt.

Håpet er derfor at dette er en situasjon som kan få sin avklaring innen kort tid. Vi må imidlertid være forberedt på at lignende tilfeller kan dukke opp igjen, både som nå, i landets mest folkerike region, og andre steder i landet.


EU øker presset på vaksineprodusenter

EU-president Charles Michel truer vaksineprodusentene med rettslige konsekvenser etter at de kunngjorde forsinkelser i leveringen av koronavaksiner.


Dette må vi ta høyde for. Det samme gjelder forsinkelser i vaksineproduksjonen, slik AstraZeneca og Pfizer-BioNTech har varslet. Et dropp i AstraZenecas første leveranser til EU fra 80 millioner til 30 millioner doser får konsekvenser også for Norge.

Vi bør ikke gå rundt og tro at det verste skal skje, men vi må tro nok på det til at vi gjør det vi kan for å unngå det.