For mange er fyrverkeri en flott måte til å feire spesielle begivenheter eller inngangen til et nytt år. For andre byr det samme fyrverkeriet på ulemper og ubehag.

Derfor er da også oppskyting av fyrverkeri streng regulert.

Ålesund kommune vurderer nå å stramme inn enda mer ved å forby fyrverkeri helt i deler av sentrum. Det er på høy tid.

Selvsagt skal det fortsatt være lov til å feire med fyrverkeri, både etter søknad ved spesielle anledninger eller på nyttårsaften. Det betyr imidlertid ikke at det skal være lov over alt.

Både av hensyn til brannsikkerhet, helse og beboere i bysentrum kan det være fornuftig med strengere regler.

Hvert år oppstår det branner og mennesker blir skadet på grunn av uhell og ulykker med fyrverkeri. Langvarig holdningsskapende arbeid, oppfordringer til bruk av beskyttelsesbriller og forbud mot enkelte former av fyrverkeri har bare hatt begrenset effekt.

Der mange mennesker er samlet blir også andre enn de som skyter opp fyrverkeri utsatt for fare, særlig når større mengder alkohol er involvert.

Det er heller ikke slik at det er noe folkekrav at hver mann skal ha sitt fyrverkeri. Et klart flertall av befolkningen ønsker strengere regler enn de vi har i dag. Det viser en befolkningsundersøkelse som Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap utførte i 2019.

Den samme undersøkelsen fortalte at nær halvparten (48 prosent) ønsker et forbud mot privat fyrverkeri.

Flere norske byer har allerede lagt ned forbud mot oppskyting av fyrverkeri i hele eller deler av bysentrum. Dette gjelder byer som Tromsø, Trondheim, Bergen og Stavanger. For alle disse har hensynet til byenes trehusbebyggelse vært avgjørende.

I flere av disse byene har man også innført en tradisjon med fellesfyrverkeri for å redusere den private oppskytingen.

Også deler av Ålesund sentrum har en sårbar, tettbebygd trehusbebyggelse. Ved eventuell opprettelse av forbudssoner bør særlig disse områdene vernes. I tillegg bør de deler av sentrum der mange mennesker samles underlegges tilvarende restriksjoner.

Et slikt forbud behøver ikke å legge noen demper på feststemningen. Tvert imot vil dette kunne bli bedre for beboere og huseiere i trehusbebyggelsen, dyreeiere og alle de som holder seg unna folkeansamlinger i sentrum i frykt for uvettig bruk av fyrverkeri.

I kombinasjon med et flott og trygt fellesfyrverkeri kan vi få en finere feiring i sentrum for flere.