Sunnmørsposten mener:

«Et knapt hørbart rop etter KrF»

Eldre: KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad varsler at eldrepolitikk nå blir viktigere for partiet.   Foto: Thomas Brun / NTB

Leder

To år i regjering har ikke vært noen vidunderkur for Kristelig Folkeparti. Fortsatt kjemper partiet i motbakke med målinger langt under sperregrensa.

Skal partiet unngå et katastrofevalg, må partileder Kjell Ingolf Ropstad snarest prøve en ny medisin. Den tror han har funnet.

Ropstad mener han hører et rop etter partiets eldrepolitikk.


KrF-lederen vil fri til eldre for å komme over sperregrensen

Eldrepolitikk blir en kjernesak for KrF inn mot valget, sier partileder Kjell Ingolf Ropstad.


I helga holdt Kristelig Folkeparti sin årlige landskonferanse, og med det innleder partiet en langspurt fram mot valget i september. Vårt Lands partimåling i forrige uke viser at det blir en spurt i bratt motbakke.

På denne målinga noterte KrF seg for fattige 2,7 prosent oppslutning. På gjennomsnittet for januarmålingene ser det noe bedre ut, men en oppslutning på 3,4 prosent er heller ikke noe å heise flagget for.


Koronapandemien kan påvirke samferdselsprosjekter

Samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) varsler at noen av de største prosjektene i nasjonal transportplan må ses på med nye øyne etter koronapandemien.


Grunnfjellet krymper, velgerskaren eldes og kvinnene svikter.

Ropstads svar er å gå til gamle hjertesaker, eldre- og familiepolitikk. I talen til landskonferansen varslet han kamp for en ny kontantstøtte, en kontantstøtte for eldre.

«Det er et rop etter KrF», sa han.

Strategien er nok klok. Det er lettere å pusse litt på partiets gamle glorie enn å drive ekstrem forandring i den situasjonen partiet er i nå. Skal Ropstad lokke kvinnene tilbake, er nok både eldrepolitikk og økonomisk støtte til personer med omsorgsansvar for eldre lokke.


Historiske januarmålingar for Senterpartiet

I januar går Senterpartiet for første gong forbi Arbeidarpartiet i snittet av meiningsmålingar.


Å si at det høres et rop etter KrF, vil nok likevel for de fleste framstå som en overdrivelse. Det må i så fall være et svært stille rop, en slags hvisking fra velgerdypet som bare kan høres fra KrF-kontorene.

Det vil ikke bli lett å løfte fram dette ut av pandemiskyggen til duren fra ferje- og bompengeopprør, klimakutt, pensjoner og statsministerduellen, mens gamlesjefen Knut Arild Hareide kutter vegbudsjettene.

Og det er flere enn KrF som har behov for å heve stemmen.


Opposisjonen vil forlenge koronaordninger til høsten

Opposisjonen mener regjeringen ikke har fulgt opp Stortingets vedtak og krever en bedre krisepakke. Statsminister Erna Solberg (H) vil forsøke å enes med Frp.


Både Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet er desperate etter å vinne tilbake velgere som har rømt over til Senterpartiet, og regjeringskollega Venstre strever minst like mye som KrF med sperregrensa.

For Venstre er ikke dette en ny øvelse. KrF hadde aldri vært i nærheten av dette før valget i 2017. Retningsvalget i 2018 og regjeringsdeltakelsen året etter skulle være en veg ut av den dumpa.


Det har det ikke blitt.

Bare en gang siden høsten 2018 har Kristelig Folkeparti vært over sperregrensen på snittet av målingene ifølge nettstedet Poll of polls oversikt.

Kjell Ingolf Ropstad trenger mer enn et rop etter KrF nå. Han må heve stemmen sjøl.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Leder