To år i regjering har ikke vært noen vidunderkur for Kristelig Folkeparti. Fortsatt kjemper partiet i motbakke med målinger langt under sperregrensa.

Skal partiet unngå et katastrofevalg, må partileder Kjell Ingolf Ropstad snarest prøve en ny medisin. Den tror han har funnet.

Ropstad mener han hører et rop etter partiets eldrepolitikk.

I helga holdt Kristelig Folkeparti sin årlige landskonferanse, og med det innleder partiet en langspurt fram mot valget i september. Vårt Lands partimåling i forrige uke viser at det blir en spurt i bratt motbakke.

På denne målinga noterte KrF seg for fattige 2,7 prosent oppslutning. På gjennomsnittet for januarmålingene ser det noe bedre ut, men en oppslutning på 3,4 prosent er heller ikke noe å heise flagget for.

Grunnfjellet krymper, velgerskaren eldes og kvinnene svikter.

Ropstads svar er å gå til gamle hjertesaker, eldre- og familiepolitikk. I talen til landskonferansen varslet han kamp for en ny kontantstøtte, en kontantstøtte for eldre.

«Det er et rop etter KrF», sa han.

Strategien er nok klok. Det er lettere å pusse litt på partiets gamle glorie enn å drive ekstrem forandring i den situasjonen partiet er i nå. Skal Ropstad lokke kvinnene tilbake, er nok både eldrepolitikk og økonomisk støtte til personer med omsorgsansvar for eldre lokke.

Å si at det høres et rop etter KrF, vil nok likevel for de fleste framstå som en overdrivelse. Det må i så fall være et svært stille rop, en slags hvisking fra velgerdypet som bare kan høres fra KrF-kontorene.

Det vil ikke bli lett å løfte fram dette ut av pandemiskyggen til duren fra ferje- og bompengeopprør, klimakutt, pensjoner og statsministerduellen, mens gamlesjefen Knut Arild Hareide kutter vegbudsjettene.

Og det er flere enn KrF som har behov for å heve stemmen.

Både Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet er desperate etter å vinne tilbake velgere som har rømt over til Senterpartiet, og regjeringskollega Venstre strever minst like mye som KrF med sperregrensa.

For Venstre er ikke dette en ny øvelse. KrF hadde aldri vært i nærheten av dette før valget i 2017. Retningsvalget i 2018 og regjeringsdeltakelsen året etter skulle være en veg ut av den dumpa.

Det har det ikke blitt.

Bare en gang siden høsten 2018 har Kristelig Folkeparti vært over sperregrensen på snittet av målingene ifølge nettstedet Poll of polls oversikt.

Kjell Ingolf Ropstad trenger mer enn et rop etter KrF nå. Han må heve stemmen sjøl.