Sunnmørsposten mener

Ferjeprisene må ikke ende i politisk spill

Snur: Kampen om ferjeprisene må blir mer enn et spill i kampen om velgerne. Frank Sve og Sylvi Listhaug vil nå at staten skal sørge for gratis ferjer.   Foto: Nils Harald Ånstad

Engasjementet må ikke skusles bort ved at ferjeprisene blir gjort til et politisk spill i kampen om velgerne

Leder

Frp snur trill rundt og vil bruke statlige penger til å gjøre ferjene gratis. Et åpenbart forsøk på å komme på offensiven i en sak som har skapt trøbbel for partiet. Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Frp mener at prisen på ferjebilletten skal alt fra å halveres til at hele billetten fjernes. Da må velgere og ferjebrukere kunne forvente at det gir håndfaste resultater.


Meiner ferjene må sjåast på som vanleg veg:

Frp vil ha gratis ferjer

Tidlegare i år lovde Arbeidarpartiet 50 prosent billegare ferjer i løpet av komande stortingsperiode. No får dei konkurranse om ferjeveljarane frå Framstegspartiet. Dei vil ha 50 prosent billegare ferjer allereie no og gratis ferjer neste periode.


For å få det til burde de tre partiene sette seg sammen og finne ut hvordan de kan gjøre det billigere å reise med ferje. Det er det som betyr noen for alle som er avhengig av ferjene. Vi frykter at det ikke skjer. Dette er valgkamp og vi tror ikke noen av de tre partiene er interessert i at denne saken blir avklart før valget.

Etter å ha vært høylytt kritisk til Arbeiderpartiets forslag om en halvering av ferjeprisene i løpet av de neste fire årene, går nå Frp ut og lanserer at partiet i Stortinget vil foreslå å halvere ferjeprisene umiddelbart gjennom en krisepakke i Stortinget. Den resterende delen av ferjebilletten skal fjernes i løpet av de neste fire årene.


Direktøren i Næringsforeningen Ålesundregionen vil gjerne at fleire skal pendle med båt:

Meiner prisane øydelegg for mobiliteten i regionen

– Eigentleg burde til dømes fleire frå Ørsta, Volda, Herøy og Sande kunne ha jobba i Ålesund - og omvendt. No er det derimot mange som synest det er for dyrt. Det seier den nye administrerande direktøren i Næringsforeningen Ålesundregionen.


Vi ønsker et bredest mulig politiske flertall som går inn for å redusere ferjekostnadene. Men forslaget fra Frp om å starte med å halvere prisene gjennom en krisepakke i Stortinget, er vanskelig å ta på alvor. Om det er tenkt som et koronatiltak så betyr det at prisene skal opp igjen når vi har fått bukt med pandemien. Om det skal være et håndslag til den delen av næringslivet som sliter, er det lite treffsikkert. Om det er ferjebransjen en tenker på, så er det ingen krise der. Dette lukter markeringspolitikk lang veg.

Reduserte ferjepriser er noe som må gjennomføres i de ordinære budsjettbehandlingene i Stortinget. Om en vil gjøre ferjene gratis eller halvere prisen, er et spørsmål om hvor mye budsjettpenger en er villige til å bruke på det. Det er det som er interessant for ferjebrukerne. Ikke symbolvedtak for å få ammunisjon til debatter i sosial medier.


Politisk svindel, mener Sve:

Fnyser av Aps ferjeløfter

Frps Frank Sve fnyser av Aps løfter om halvering av prisen på ferjebiletten.


Gjennom et bredt folkelig engasjement har en lykkes med å få satt ferjepriser på den nasjonale politiske dagsorden. Dette engasjementet må ikke skusles bort ved at ferjeprisene blir gjort til et politisk spill i kampen om velgerne fram mot stortingsvalget til høsten.

Her har både Frp, Ap og Senterpartiet et ansvar. Dette er nå de tre partiet som står i spissen for lavere priser. Da er vi ganske nær et flertall på Stortinget. Og så er jobb nummer en å sørge for at det faktiske skjer.


Ap gjør ferjepriser til nasjonal valgkampsak:

Garanterer halvering av prisen

Ap-leder Jonas Gahr Støre går inn i debatten om ferjepriser. Han lover en halvering av ferjeprisene i løpet av fire år dersom Ap får regjeringsmakt.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Leder