Et nytt boligområde i Eidsvika, noen mil nord for Ålesund sentrum, har løftet fram en viktig debatt om hvordan en utvikler bygdene. Hvor tett og hvor høyt skal en tillate bygging. Og hvordan skal en vekte viktigheten av å opprettholde bygdas egenart kontra utbyggernes ønsker om å bygge tettest mulig. Det er en viktig debatt som fortjener oppmerksomhet.

Det er en problemstilling som i årene framover særlig vil gjøre seg gjeldende i Ålesund-området. Regionen har som ambisjon å vokse, og er i dag det eneste område i Møre og Romsdal som kan vise til en oppgang i folketallet. Det fordrer at nye områder reguleres til boligformål for å imøtekomme etterspørsel etter nye tomter.

Eidsvika – Tennfjord er et av områdene i Ålesund-regionen som de siste årene hatt en betydelig økning i tallet på boliger. Nærheten til Moa-området er en viktig årsak til boligveksten. En vestvendt beliggenhet med gode solforhold og atkomst til sjøen er andre faktorer som er med å øker attraktiviteten.

Det er i sin tur med å øke verdiene på areal som reguleres for boligbygging. I forlengelsen av det oppstår interessekonflikter mellom utbyggers ønsker om å bygge så tett som mulig for å få mest mulig avkastning på sine investeringer, og naboer som blir berørt av byggeplanene.

At kommunedirektør Astrid Eidsvik er blant dem som kommer med innsigelser til et utbyggingsprosjekt på nabotomten til der hun bor, gjør at saken vekker større oppsikt. Men Eidsvik har selvfølgelig som privatperson de samme rettigheten som alle andre berørte til å komme med sine synspunkter på reguleringsplanen.

Vi tror en fortetting i områder som ligger så sentralt til som Eidsvika ikke er til å unngå, dersom en skal opprettholde ambisjonen om at Ålesund-regionen skal vokse i årene som kommer. Den politiske ledelsen i kommunen har et ønske om å etablere Ålesund som den ledende byregionen mellom Bergen og Trondheim. Skal en lykkes med det må en tilby attraktive boområder.

Det er sikkert mulig å fortette mer i aksen Ålesund sentrum til Spjelkavik, men det er all grunn til å tro at områder som Tennfjord, Eidsvika, Skodje, Giske og Sula i årene som kommer vil oppleve økende etterspørsel etter boliger.

Det er ikke slik at alle ønsker, eller har råd til å kjøpe, en tradisjonell enebolig. Ved å tilby en variert bebyggelse med lavblokker, småhus og eneboliger oppnår en å treffe bedre de ulike behovene folk har.

Derfor tror vi de meste attraktive områdene i randsonen rundt Ålesund vil måtte akseptere at det bygges både tettere og litt høyere enn hva som er tilfelle i dag.